Uitvaartverzekering vaak niet kostendekkend

30 november 2017Leestijd: 2 minuten
Uitvaart. Foto:ANP

Ongeveer twee op de drie Nederlanders is op de een of andere manier verzekerd voor zijn uitvaart. Bij bijna de helft van de verzekerden dekt de polis niet alle kosten. Nabestaanden kunnen dan met hoge kosten achterblijven.

Daarnaast worden kosten vaak te laag ingeschat. Een gemiddelde uitvaart kost volgens de Consumentenbond rond de 7500 euro, waar mensen in doorsnee de kosten 1000 euro lager schatten . Dit blijkt uit onderzoek van budgetvoorlichter Nibud.

De meerderheid van de ondervraagden geeft aan nabestaanden niet op te willen zadelen met de kosten, terwijl bijna de helft van de verzekerden een polis heeft die minder dan 7500 euro aan kosten dekt. Een kwart is verzekerd voor 7500 euro of meer, een derde van de verzekerden heeft zelfs geen idee wat zijn dekking is.

Verschillende soorten uitvaartverzekeringen

De kosten voor een uitvaart kunnen op twee manieren gedekt worden. Bij een kapitaalverzekering keert de verzekeraar een bedrag uit aan de nabestaanden. De hoogte van het bedrag hangt af van de premie en de polisvoorwaarden.

Bij een naturaverzekering keert de verzekeraar geen geld uit, maar goederen en diensten die bij een uitvaart horen. Veel verzekeringsmaatschappijen kennen een basispakket dat de standaardonderdelen van een uitvaart bevat. Een hoop verzekerden kiezen een combinatieverzekering waarbij een deel in geld en een deel in goederen en diensten uitgekeerd wordt.

In plaats van maandelijks premie te betalen, is het ook mogelijk om eenmalig een bedrag in te leggen bij de verzekeringsmaatschappij. Dit heet een koopsom uitvaartverzekering. Een risico bij deze verzekering is dat de koopsom na verloop van tijd door inflatie niet alle kosten dekt. Verzekeringen op basis van premies worden tegenwoordig door alle verzekeraars geïndexeerd.

Handig om te weten: een overlijdensrisicoverzekering dekt niet de kosten van een uitvaart. Deze verzekering is bedoeld om bij overlijden inkomensverlies op te vangen, zodat er geen probleem ontstaat bij het betalen van bijvoorbeeld hypotheek of huur.

Sparen of verzekeren?

Van de mensen die geen uitvaartverzekering hebben, denkt bijna een kwart genoeg spaargeld te hebben om de uitvaart te betalen. Bij sparen is het aan te raden om na te denken wat het streefbedrag is. Op de website van het Nibud staat een uitvaartberekenaar die een schatting maakt van de uiteindelijke kosten.

Een risico bij sparen is dat het streefbedrag nog niet bereikt is op het moment van overlijden. Bij een uitvaartverzekering hangt het af van de verzekeraar, de soort verzekering en de voorwaarden van de specifieke polis of er uitgekeerd wordt in het geval van overlijden.

Kijk dus goed hoe u verzekerd bent of verzekerd wilt zijn, en ga in gesprek met uw verzekeraar als uw polis niet (meer) op maat is. Anders kunnen uw nabestaanden voor verrassingen komen te staan.