Dit zijn de grootste misverstanden over het basisinkomen

16 november 2017Leestijd: 1 minuut
Gevaar van basisinkomen is dat mensen veel minder gaan werken. Foto: ANP

Volgens voorstanders brengt het basisinkomen de hemel op aarde. Maar er bestaan nogal wat misverstanden over. Betaalbaar is hij zeker niet, vooral omdat veel mensen zullen stoppen met werken en dus niet langer belasting betalen.

Gratis geld, dat is waar het basisinkomen op neer komt. Iedereen zou, ongeacht werk, status of inkomen, maandelijks een bepaald bedrag op zijn rekening krijgen. Zeg 1.000 euro.

Dat klinkt prachtig, maar de nadelen zijn groot. En veel beloofde voordelen blijken niet te bestaan als je ze onder de loep neemt. Acht tweets over de grootste misverstanden die voorstanders van het basisinkomen maar niet lijken te (willen) snappen.

Robots

Ongelijkheid

Populair

Stoppen met werken

Hoge belastingen

Gelukkiger?

Armoede is relatief

Minder bureaucratie