Belastingverlaging? Nee, Brexitpakket

19 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Hans de Boer (VNO-NCW) kijkt tevreden na een gesprek met informateur Gerrit Zalm - foto: ANP

Oppositiepartijen gingen flink op het orgel toen bekend werd dat de vennootschapsbelasting wordt verlaagd en de dividendbelasting gaat verdwijnen. Maar er zit een plan achter, en achter het plan, een man: Hans de Boer, de voorzitter van bedrijvenlobby VNO-NCW.

Dat veel economisch beleid van het nieuwe kabinet Rutte-III uit de koker van bedrijvenbelangenclub VNO-NCW komt, mag geen verrassing heten. Grootbedrijven hebben hun lobbywerk in Nederland doorgaans goed op orde.

Toch is het opvallend om te horen hoe tevreden ze bij VNO-NCW zijn met het behaalde resultaat. In het Amsterdam Hilton hield voorzitter Hans de Boer donderdag 19 oktober een toespraak op een seminar van het Maleisische ministerie van Handel. Het land wil meer zakendoen met Nederland.

Brexit-pakket

Hij begon met een algemene introductie van Nederland in Engels-met-Fries-accent en wat typisch Nederlandse grappen – ‘Gemeten naar kwaliteit van leven is Nederland derde ter wereld na Finland en IJsland. Maar omdat geen Nederlander naar die landen toe wil, rekenen we onszelf maar als eerste.’

Maar dan over de Brexit: De Boer verwacht, vertelde hij, dat door de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie meer investeringen op het Europese vasteland zullen worden gedaan. ‘We hebben de overheid laten weten: we hebben een Brexit-pakket nodig om die investeringen naar ons toe te trekken.’

Goed geluisterd

Tevreden stelde hij vast: ‘De overheid heeft goed naar ons geluisterd. In het regeerakkoord staan veel zaken waar wij voor hebben gelobbyd. Investeringen in innovatie, infrastructuur, én gunstige belastingtarieven voor bedrijven naar Nederland willen komen en bedrijven die er al zijn.’

Concurrentie tussen landen om bedrijven neemt de laatste tien jaar hard toe, licht directeur communicatie van VNO-NCW Sigrid Verweij later telefonisch toe. ‘De gemiddelde venootschapsbelasting in Europa is 22 procent, veel lager dan tien jaar geleden.’

Fiscale component

Nederland duikt daar dus nu op advies van VNO-NCW net iets onder. De vennootschapsbelasting gaat naar 21 procent. Verweij: ‘Als klein land is de spelregel dat je net iets harder je best moet doen om aantrekkelijk te blijven voor bedrijven dan grote landen.’

De komende jaren komen er zo’n zevenduizend multinationals wereldwijd bij, vertelt Verweij. ‘Die bedrijven zullen allemaal een keuze moeten maken waar ze hun regionale Europese hoofdkantoor vestigen. Daarbij is de fiscale component niet de enige – ook opleidingsniveau en infrastructuur zijn van belang. Maar het is wel zeer van belang.’