Fikse ruzie Polen en Frankrijk: ‘Arrogante Macron verdeelt de EU’

27 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Macron in Bulgarije Foto: AFP

De Franse president Emmanuel Macron reist door Midden-Europa deze week om te onderhandelen over het vrij verkeer van personen. Hij wil de regels voor EU-burgers die in andere landen werken hervormen, maar ligt op ramkoers met de Poolse regering.

De detacheringsrichtlijn, die bepaalt onder welke omstandigheden bijvoorbeeld Poolse arbeiders in West-Europese landen werken, is belangrijk voor Macron. Uit recente peilingen blijkt dat zijn populariteit in rap tempo keldert.

Dreigende protesten

Reden is onder meer de aanstaande arbeidsmarkthervormingen. Om werkgevers tegemoet te komen en een antwoord te bieden op de flexibilisering van de Franse arbeidsmarkt, moet het makkelijker worden om mensen aan te nemen en te ontslaan. De machtige vakbonden in Frankrijk staan klaar om de straat op te gaan.

Om grootschalige protesten van arbeiders, aangewakkerd door de vakbonden, te voorkomen, wil Macron laten zien dat hij opkomt voor de arbeiders. Dat is de belangrijkste reden voor zijn reis naar Midden-Europa: hij probeert te heronderhandelen met landen als Slowakije en Tsjechië. De Midden-Europese landen willen op hun beurt laten zien dat ze niet over zich heen laten lopen.

Macron vergadert niet met afgevaardigden van de Poolse regering. Dit terwijl van de 1.9 miljoen EU-burgers die in andere lidstaten werken, meer dan 400.000 Pools zijn. De regering is bereid te spreken over hervorming van de detacheringsregels, maar wil niet dat het systeem op de schop gaat.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Arrogante Marcon’

De Franse president haalde wel hard uit naar de regerende Recht en Rechtvaardigheidspartij, die de hakken in het zand zet. ‘Zo isoleert Polen zich van de rest van de EU,’ aldus Macron. Daarmee brengt Polen zichzelf in diskrediet, vindt de Franse premier. De regering heeft dan ook minder inspraak volgens Macron, waardoor Polen niet kan bijdragen aan een mogelijk compromis.

Op de ferme taal van Macron reageert de Poolse regering ongekend hard. Premier Beate Szydlo noemt de Franse premier ‘arrogant’. ‘Ik herinner president Macron aan het feit dat Frankrijk en Polen gelijkwaardige EU-landen zijn,’ zegt de Poolse premier in een reactie. Zijn arrogantie komt misschien doordat hij nog niet zo lang in de politiek zit, haalt Szydlo uit. ‘Polen en Centraal-Europese landen komen op voor de principes van de interne markt gedetacheerde werknemers, terwijl Frankrijk via haar acties een van de pijlers van de EU aanvalt.’