Wat wil activistische aandeelhouder Third Point met Philips?

20 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Exterieur van het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam. Foto: ANP

Daniel Loeb, een activistisch ondernemer en topman van hedgefonds Third Point, lijkt zijn pijlen te hebben gericht op Philips. De activistische belegger zou een belang opbouwen bij het Nederlandse concern.

Dat meldt de Britse krant The Times. Activistische aandeelhouders kopen aandelen op van bedrijven om zo verandering in de top van het bedrijf te bewerkstelligen. In sommige gevallen gaat het om de maatschappelijke rol van het bedrijf, in andere gevallen willen aandeelhouders beter management zien.

Scott Thompson opgestapt

Volgens ingewijden heeft Third Point nu Philips in het vizier. Het aandeel van het bedrijf heeft sindsdien een enorme vlucht genomen. Loeb staat bekend om zijn agressieve technieken om snel een radicale koersverandering voor elkaar te krijgen bij grote bedrijven.

Zo moest oud-Yahoo!-CEO Scott Thompson het veld ruimen, toen Loeb erachter kwam dat de techbaas had gelogen over zijn opleiding. Loeb nam met twee collega’s plaats in de raad van Yahoo. In 2013 verkocht Loeb met een forse winst het merendeel van zijn aandelen terug aan het bedrijf.

Philips als nieuw doelwit

Of Third Point ook uit is op het ontslag van Philips-bestuursvoorzitter Frans van Houten, moet nog blijken. Bij Philips is nog niets bekendgemaakt, en ook Third Point heeft de stap nog niet aangekondigd. Experts speculeren dat Third Point mogelijk een afsplitsing wil afdwingen.

Loeb zou volgens analisten ruimte voor verbetering zien bij Philips. Zo draaien bepaalde afdelingen die verantwoordelijk zijn voor medische apparatuur niet goed. Persoonlijke gezondheidsproducten, waaronder ook tandenborstels en scheerapparaten, worden wel goed verkocht.

Zo kan Philips marges vergroten en uiteindelijk hogere winst boeken. Dat is het uiteindelijke doel van Loeb. Persoonlijk zet hij zich ook in voor bijvoorbeeld de rechten van homo’s, maar zijn hedgefonds is vooral uit op hogere winsten bij het bedrijf waar Third Point zich op richt.