Deze beveiligingscamera herkent het gezicht van de buurman

31 mei 2017Leestijd: 3 minuten
nest2

Electronicabedrijf Nest Labs introduceert een beveiligingscamera die in staat is deuren, dieren en gezichten te herkennen. Ook bevat het apparaat een 4k-sensor waarmee tot in detail kan worden ingezoomd.

‘Dit is de camera die het verschil ziet tussen een persoon en een ding,’ belooft productmanager Lionel Guicherd Callin tijdens de presentatie dinsdag in Amsterdam.

Dat onderscheid is handig, omdat de camera alleen een melding stuurt wanneer een verdacht persoon in het vizier is. Voorbij springende katten of zwaaiende takken zal de camera niet als gevaar beschouwen.

Gezichtsherkenning

Dankzij gezichtsherkenning ziet de Nest camera het verschil tussen bevriende personen, zoals familieleden of de buurman en vreemden. ‘Mijn eigen kinderen werden binnen 10 minuten herkend,’ zegt Guicherd Callin.

De slimme algoritmen werken ook voor geluid. Een miauwende kat zal geen waarschuwing geven, maar een blaffende hond wel. Voor de gezichts- en geluidsherkenning  is wel een Nest Aware-abonnement van 10 euro per maand (of 100 euro per jaar) nodig. Met dit abonnement zijn beelden ook tot ver in het verleden terug te zien. Zonder de service kan dit maar tot 3 uur in het verleden. De cloudservice is het verdienmodel van de Google-dochter. nest1

Full HD

Een primeur voor deze camera is de 4k-sensor die ervoor zorgt dat inzoomen geen kwaliteitsverlies oplevert. Je kunt een beeld tot 4 keer inzoomen, terwijl de weergave in Full HD blijft. Handig bij het achteraf herkennen van inbrekers.

Het idee van de camera, die vanwege de intelligente snufjes ‘IQ’ wordt genoemd, is dat hij zo zelfstandig mogelijk te werk gaat. Wanneer een onbekend persoon wordt gedetecteerd, zoomt de camera automatisch in en volgt hij de bewegingen van de onbekende persoon. ‘Het is alsof Quintin Tarantino controle over de camera neemt,’ pocht de product manager.

Daarnaast is het mogelijk om de camera automatisch uit te schakelen bij binnenkomst. Het systeem herkent de eigenaar aan zijn smartphone en schakelt zichzelf automatisch uit. Bij vertrek uit het huis wordt de camera weer geactiveerd.nest-cam-iq_pixel_nl

Alles in de cloud

Omdat alle beelden worden opgeslagen in de cloud, verliest de Nest IQ al zijn functies wanneer het internet wordt uitgeschakeld. Nest erkent dit probleem, maar volgens Guicherd Callin zijn de meeste inbrekers niet zo slim om eerst op zoek naar de router te gaan. ‘En als het gebeurt, hebben we alle beelden totdat de router wordt uitgeschakeld op tape.’

Een veel gehoord punt van zorg bij op internet aangesloten camera’s is de privacy. Op de website Shodan.io staan talloze IP-camera’s waarop kinderlijk eenvoudig kan worden ingebroken.

Voor de Nest-camera’s moet in ieder geval een eigen account met uniek wachtwoord worden aangemaakt. Ook is er een tweestappen-verificatie. Wie inlogt op een ander apparaat ontvangt een smsje op zijn smartphone met een code die op het andere apparaat moet worden ingevoerd. Daarnaast zijn alle data van eind-tot-eind versleuteld. Kwaadwillenden die inbreken op iemands thuisnetwerk kunnen dus niet bij de camerabeelden.

‘Ik zeg niet: alles is veilig, maak je geen zorgen. Maar wel dat we de beste technologie gebruiken om het zo veilig mogelijk te maken,’ zegt Guicherd Callin die onderstreept dat Nest een aparte entiteit is en dat de data niet met Google worden gedeeld, tenzij de gebruiker hier toestemming voor geeft door bijvoorbeeld Google Assistant te integreren met het camera-systeem.

Prijskaartje

Aan de slimme camera hangt wel een flink prijskaartje. Voor de IQ zal 349 euro moeten worden betaald. Wie zijn hele huis vol camera’s wil hangen, zal dus in de buidel moeten tasten.

De Nest Cam Indoor en Outdoor zijn voor 199 euro verkrijgbaar. Deze modellen zullen naast de IQ beschikbaar blijven.

Nest Labs

Nest werd in 2010 opgericht door twee voormalige medewerkers van Apple. Aanvankelijk leverde het bedrijf alleen een slimme thermostaat die zich aanpast op het gedrag van de gebruiker.

Hier werd in 2013 een rook- en koolmonoxidemelder aan toegevoegd. Sinds 2014 levert het bedrijf ook beveiligingscamera’s voor consumenten. Alphabet, het moederbedrijf van Google, nam Nest in datzelfde jaar over voor 2,9 miljard euro.