Plasterk wil geld overledenen zonder erfgenamen overhevelen van bank naar staat

08 april 2017Leestijd: 2 minuten
Plasterk wil het geld van banken overhevelen naar de overheid - Foto: ANP

Als het aan minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken ligt, komt spaargeld van overledenen die geen erfgenamen hebben, in de staatskas terecht. Momenteel mogen banken en verzekeraars het geld houden als er zich geen nabestaanden of andere erfgenamen melden.

Het gaat vermoedelijk om tientallen miljoenen euro’s. Plasterk wil dat banken en verzekeraars hun slapende tegoeden altijd gaan aanmelden bij, of overdragen aan het Rijksvastgoedbedrijf.

Voorbeeld aan Volksbank

Jaarlijks overlijden er in Nederland honderden mensen zonder dat iemand aanspraak maakt op de nalatenschap. Dat aantal neemt toe: in 2015 waren er 731 geregistreerde zaken, vorig jaar waren het er 816. Gemiddeld duurt het een maand tot een jaar voordat in Nederland of over de grens alsnog een erfgenaam is gevonden.

Plasterk roept banken op een voorbeeld te nemen aan de Volksbank. Dat is het moederbedrijf van SNS, ASN Bank en Regiobank, en vroeg het Rijksvastgoedbedrijf eerder dit jaar om onbeheerde nalatenschappen namens de overheid te beheren. Het bedrijf is zelf ook in handen van de staat.

Vrijwillig veranderen

‘Nu is het nog zo dat banken niet actief op zoek gaan naar eventuele nabestaanden van een overleden klant. Als zich nooit iemand meldt, vervalt het tegoed op een gegeven moment aan de bank. We juichen het toe dat er nu een bank is die deze situatie vrijwillig wil veranderen,’ zegt een woordvoerder van Plasterk tegen AD.

Wanneer onduidelijk is of zich misschien niet toch iemand meldt, komt het geld terecht in een zogenoemde consignatiekas. Daar blijft het 20 jaar beschikbaar voor rechthebbenden. Vorig jaar kwamen 278 nalatenschappen via het Rijksvastgoedbedrijf in die kas terecht, die waren samen goed voor 545.000 euro.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) doet zelf ook onderzoek naar geld van overledenen waarvan niet, of niet meteen duidelijk is, wie de rechthebbenden zijn. Wanneer het bijvoorbeeld nodig is om te weten of de persoon in kwestie ergens nog een onbekende bank- of spaarrekening heeft, wordt er een rondje gemaakt langs alle leden. Vrijwel alle banken in Nederland zitten bij de NVB aangesloten. Erfgenamen en nabestaanden kunnen ook zo’n aanvraag indienen wanneer zij vermoeden dat er sprake is van slapende tegoeden.