Verhitte overnamestrijd: het blijft rommelen bij TMG

14 april 2017Leestijd: 2 minuten

De Telegraaf Media Groep (TMG) heeft het hoofd personeelszaken Dirk Valstar op non-actief gezet. Hij zou de interne procedures binnen het concern niet correct hebben gevolgd.

Dat staat in een interne e-mail die waarnemend TMG-topman Hans Bakker heeft rondgestuurd. Een kopie van deze e-mail is in handen van Het Financieele DagbladEen woordvoerder van het mediabedrijf bevestigt de schorsing aan de krant zonder verder te willen ingaan op de kwestie. Valstar werd in 2014 door de vorige maand geschorste CEO Geert-Jan van der Snoek binnengehaald.

Redactieraad kwam met verzoek aan De Mol

TMG wordt al lange tijd intern verscheurd door de verhitte strijd tussen het Belgische Mediahuis en de familie Van Puijenbroek enerzijds en mediaconcern Talpa van John de Mol anderzijds. Beide partijen willen TMG – onder meer eigenaar van De Telegraaf – overnemen. Dat gaat niet zonder slag of stoot.

Het Mediahuis bezit bijna 60 procent van de aandelen. Ook de Mol koopt zich steeds meer in. Eind maart was het belang van zijn bedrijf 26,65 procent. De Talpa-baas kwam eerder al met een overnamebod van 6,50 euro per aandeel TMG. Dat komt neer op totaal zo’n 300 miljoen euro. De Mol blijft bij dat bod, liet hij eerder deze week weten. De Mol is niet van plan de overnamestrijd te staken, hoewel de redactieraad van De Telegraaf De Mol vroeg om het gevecht op te geven.

Gevoelig verlies

Eind maart leed De Mol een gevoelige nederlaag bij de Ondernemingskamer van de Amsterdamse rechtbank. De rechter wees zijn verzoek af tot het aanstellen van een onafhankelijke commissaris bij TMG. In de overnamestrijd is grote onenigheid ontstaan tussen het bestuur en de raad van commissarissen bij TMG over wat de juiste koers is.

De raad van bestuur van TMG, die wel oren had naar het bod van Talpa, werd eerder door de raad van commissarissen op non-actief gezet. De twee bestuurders zouden zich niet constructief hebben opgesteld tijdens het overnameproces. Van Puijenbroek, die samen met Mediahuis een consortium heeft gevormd, heeft een zetel in dezelfde raad van commissarissen. Lees meer >

Dat resulteerde in de schorsing van de twee bestuursleden van de onderneming, toen de commissarissen besloten alleen nog met Mediahuis te onderhandelen. De rechter gaf hen daarin gelijk. Er ligt al een akkoord tussen TMG en Mediahuis, maar daarbij wil De Mol zich nog niet neerleggen. Voorlopig lijkt er weinig beweging in deze impasse te komen.