economie Premium Corner

De nervositeit van beleggers: op een dag komt er paniek

21 april 2017Leestijd: 2 minuten

Weet u nog hoe in 2008 de kredietcrisis werd veroorzaakt door allerlei volstrekt obscure financiële producten als subprime (ofwel rommel-)hypotheken en credit default swaps (verzekeringen die uitkeren als een bedrijf failliet gaat)? Er is nu een nieuw product dat snel aan populariteit wint en het potentieel heeft om flinke economische schade te veroorzaken.

Het gaat om zogeheten derivaten op de VIX-index, vaak de paniekindex genoemd, omdat hij weerspiegelt hoe nerveus beleggers zijn. Hij stijgt als de koersen van de vijfhonderd meest verhandelde aandelen in Amerika veel bewegen en daalt als ze weinig bewegen. De VIX staat al een hele tijd erg laag, omdat het goed gaat op de beurs: koersen stijgen traag maar gestaag.

Paniek

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.