Felle kritiek op bereikbaarheidsvoorstel van ‘werkschuwe’ Asscher

02 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Asscher trapt PvdA-campagne af Foto: ANP

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher kwam woensdag met een nieuw voorstel: hij wil dat Nederlandse werknemers het recht krijgen onbereikbaar te zijn voor werk buiten kantooruren. Dat kwam hem op felle kritiek te staan van politici en zelfs vakbonden ageren tegen het voorstel.

Na werktijd moeten werkenden hun mobiel kunnen uitzetten en hun werkmail kunnen negeren. Werknemers hebben dat recht al als ze dat echt willen, stelt Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie. Maar zo’n regeling is niet van deze tijd. ‘Een 24-uurseconomie schept verwachtingen,’ aldus Castelein in De Telegraaf.

Wie wil nu eigenlijk zo’n wet?

De bazen van verschillende vakbonden vinden het geen goed idee om wettelijk te regelen dat de telefoon ’s avonds niet aan hoeft. ‘Alsjeblieft niet,’ zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. Waarom wil Asscher dan toch zo’n regeling? ‘Mensen moeten het recht te krijgen om thuis onbereikbaar te zijn. Na een lange dag hard werken is het fijn om “quality time” door te brengen met het gezin of vrienden,’ aldus de PvdA-leider.

De vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid merkt zelf ook dat hij vrijwel altijd bereikbaar moet zijn. ‘Mijn telefoon mag en kan eigenlijk nooit uit. Een sms’je versturen terwijl ik langs de lijn van het voetbalveld van mijn zoon sta gebeurt wel eens maar dat is niet erg en ik kies er zelf voor.’

2016-11-26 14:39:18 LEEUWARDEN - Lodewijk Asscher in Crystalic Business Center tijdens een bijeenkomst met de kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA. De twee kandidaten brachten eerder een bezoek aan de Elfstedenhal waar ze schaatsten en in gesprek gingen met aanwezigen. ANP KOEN VAN WEELMet linkse plannen van de PvdA slaat nieuwe leider Asscher SP-koers in

Werkgeversorganisatie AWVN sloeg in 2015 zelf overigens al alarm over de ‘technostress’ die werknemers ervaren. Ook AWVN pleit tegen een verbod of wettelijke regeling, maar onderzoekt zelf de mogelijkheden om stress buiten werktijd aan te pakken.

Kritiek vanuit Den Haag op ‘werkschuwe Asscher’

Ook de politiek schampert Asscher en zijn voorstel. Kamerleden van D66 en CDA stellen dat overheidsbemoeienis niet nodig is. De politici hekelen de betutteling en zijn van mening dat werknemers gewoon afspraken moeten maken met hun werkgevers over bereikbaarheid na werktijd.

Kandidaat-Kamerlid Wybren van Haga (nummer 41 op de lijst van de VVD, momenteel gemeenteraadslid in Haarlem) noemt de vicepremier op Twitter ‘werkschuw’. De liberalen moeten sowieso niets weten van een wet die bepaalt of werknemers bereikbaar moeten zijn. ‘Wij hebben geen behoefte aan een telefoonpolitie,’ stelt VVD-Kamerlid Perjan Moors.