Zo wil EU de strijd aangaan met Trumps protectionisme

12 december 2016Leestijd: 2 minuten
Trump wil Amerika op de eerste plaats neerzetten, en de Amerikaanse economie beschermen Foto: AFP

De Europese Unie moet ‘middelen uitvinden’ om opgewassen te zijn tegen de protectionistische maatregelen die president-elect Donald Trump heeft beloofd te nemen. De lidstaten kunnen niet vanaf de zijlijn blijven toekijken, stelt de Franse minister van Industrie.

De Franse politicus Christophe Sirugue laat plannen van de EU doorschemeren om in te grijpen als Trump na zijn inauguratie inderdaad protectionistische stappen neemt. Tijdens de campagne heeft de Republikein meerdere keren zijn afkeer van globalisering en internationale vrijhandelsverdragen geuit.

Vrijhandelsverdragen

Zo heeft hij gedreigd de stekker te trekken uit de onderhandelingen in de aanloop naar het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag. Zelfs het inmiddels ondertekende akkoord TPP (Trans-Pacific Partnership) is volgens Trump ‘een van de slechtste deals ooit’.

Trump wil onder meer de Amerikaanse arbeider beschermen, en een einde maken aan outsourcing. Amerikaanse bedrijven moeten volgens de president-elect ook Amerikaanse werknemers aannemen, in de Verenigde Staten.

Als dat ten koste gaat van de economie van lidstaten, de EU ingrijpen, stelt Sirugue in een interview met Financial Times. ‘Hoe reageerden we op [het protectionisme van, red.] de Chinezen? Onze grenzen gingen niet dicht. We zeiden niet dat protectionisme de Europese reactie was. We bedachten middelen om oneerlijke praktijken in het buitenland te confronteren.’

‘Palet aan mogelijkheden’

Er kan volgens Sirugue een beroep worden gedaan op zowel fiscale als regelgevende maatregelen. Volgens hem is er zelfs sprake van ‘een palet aan mogelijkheden’ voor de lidstaten van de Europese Unie. Zo zou de EU de Verenigde Staten extra zware heffingen kunnen opleggen. Dat wordt ook gedaan als reactie op de ‘dumpingactiviteiten’ van China: exporteurs van staal kunnen heffingen van tientallen procenten verwachten.

Of Trump inderdaad probeert de Amerikaanse productie koste wat het kost wil beschermen, is nog onduidelijk volgens Sirugue. ‘Tijdens de campagne heeft hij andere dingen gezegd dan na zijn verkiezing, ik weet niet zeker wat we kunnen verwachten.’