Wat u moet weten over historische miljardenovername NXP

27 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
NXP Foto: ANP

De Eindhovense chipproducent NXP wordt overgenomen door het Amerikaanse Qualcomm. Het overnamebod van 43 miljard euro is historisch hoog: het gaat om de op een na grootste overname in de geschiedenis van het Nederlandse bedrijfsleven.

Qualcomm en NXP zijn het eens geworden over de voorwaarden van de overname. Qualcomm is de grootste smartphonechipmaker op de markt, terwijl NXP zich meer gericht op de productie van chips voor de autoindustrie, al produceert het ook iPhonechips.

De CEO van NXP, Richard Clemmer, had in april dit jaar ruim 540.000 aandelen van NXP in handen. Dat belang is – bij dit overnamebod – 55 miljoen euro waard: NXP-aandeelhouders ontvangen ruim 100 euro per aandeel.

Hoger bedrag dan eerste geruchten

Het bedrag dat Qualcomm wil uitgeven aan NXP, een voormalig onderdeel van Philips, is hoger dan werd verwacht. Amerikaanse media meldden een paar weken geleden voor het eerst dat de bedrijven in gesprek waren over een mogelijke samenwerking. Toen zou het gaan om een bedrag van minder dan 27,5 miljard.

Samen zullen de bedrijven wat omzet betreft op de vierde plaats komen in de chipmarkt. Intel, Samsung en TSMC blijven de grootste, in jaaromzet gemeten. Qualcomm geldt nu al als enorme speler in de markt: de omzet van het bedrijf is de op vijf na grootste van de markt. NXP komt op de tiende plek.

Het Nederlandse bedrijf nam vorig jaar zelf nog concurrent Freescale over, waardoor het marktaandeel van NXP werd verdubbeld. Na de overname van 10,5 miljard euro werd NXP de grootste autochipmaker.

Enthousiasme onder aandeelhouders

‘Samen zijn we in staat nog meer complete oplossingen op de markt te brengen die ons helpen met het verbeteren van onze leiderschapspositie,’ zegt NXP-topman Rick Clemmer in een persbericht. ‘We zijn verbonden door onze gemeenschappelijke strategie, het aanvullende karakter van onze technologieën en de grootte van onze portfolio’s.’

Het NXP-aandeel nam donderdag een vlucht: de koerswaarde nam toe met 1,7 procent. Ook Qualcomm-aandeelhouders reageerden positief: het aandeel Qualcomm steeg met 3,5 procent.