Biedt Pokémon Go financiële redding voor Nintendo?

12 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Pikachu, de meest bekende Pokémon Foto: AFP

Het begon als 1-aprilgrap, maar Pokémon Go heeft daags na de release Nintendo nieuw leven ingeblazen. De vraag is echter of deze hype blijft bestaan, en of de enorme investeringen terecht zijn.

Door Pokémon Go, tot nu toe alleen beschikbaar als app in de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Australië, is de waarde van het Nintendo-aandeel nu bijna 50 procent gegroeid.

Nieuw hoofdstuk of rage?

2015-08-13 11:35:49 Dozens of Pikachu characters, the famous character of Nintendo's videogame software Pokemon, march at the Landmark Plaza shopping mall in Yokohama, suburban Tokyo on August 13, 2015. The Pikachu mascots walk around daily to attract summer vacationers as a part of the "Pikachu Outbreak" event through the weekend. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNOFantasiewereld van vroeger is ‘realiteit’ met Pokémon Go

Op sociale media doen Pokémon-fans uitgebreid verslag van hun zoektochten, en de app is al miljoenen keren gedownload in de app-store van Apple. Het gloednieuwe spel is zelfs door bijna net zoveel Androidgebruikers gedownload als Twitter, ondanks het feit dat de app pas in een paar landen beschikbaar is.

Of het spel een nieuw hoofdstuk voor smartphone-spelletjes van Nintendo is, of het bij een rage blijft, moet nog blijken. Wel lijkt het fenomeen op dat van Flappy Bird: het spel werd in no time miljoenen keren gedownload, en stierf toen snel uit. Wel is de Pokémon game een stuk 2016-07-12 13:47:39 epa05421307 A person plays with the new game 'Pokemon Go' on a smartphone on Flinders Street in Melbourne, Victoria, Australia, 12 July 2016. Pokemon Go, a Global Positioning System (GPS) based augmented reality mobile game, is proving to be 'enormously' popular since software development company Niantic opened access to it on 06 July in the US. EPA/JULIAN SMITH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUTgeraffineerder. Met behulp van de smartphone-camera en Google Maps stuurt het kinderen (en millennials) op echte avonturen uit. Ook moeten gebruikers op een gegeven moment betalen om verder te komen in het spel.

Daar zit ook meteen het gevaar. Niet alleen omdat gebruikers van Pokémon go op de raarste situaties stuiten, maar ook omdat de makers achter het spel, Nintendo, The Pokémon Company en Niantic, via Google Maps een goudmijn aan informatie van Pokémon-spelers kunnen achterhalen. Niet alleen de locaties van gebruikers maar alle gegevens van iemands Google-account worden vrijgegeven aan de bedrijven. Daarnaast maken dieven ook dankbaar gebruik van de ‘lokmogelijkheden’ die het spel biedt, en worden op de gekste plaatsen ‘Poké-gyms’ geopend.

Pokémon Go biedt mogelijkheden voor Nintendo

2016-03-12 07:34:10 Journalists watch a big screen showing live footage of the third game of the Google DeepMind Challenge Match between Lee Se-Dol, one of the greatest modern players of the ancient board game Go, and the Google-developed supercomputer AlphaGo at a hotel in Seoul on March 12, 2016. A Google-developed computer programme took an unassailable 3-0 lead in its match-up with a South Korean Go grandmaster on March 12 -- marking a major breakthrough for a new style of "intuitive" artificial intelligence (AI). / AFP PHOTO / JUNG Yeon-JeEnorme vooruitgang, met dank aan de spelletjes

Voorlopig houdt Nintendo zijn beleggers zoet met het nieuwe spel. Dat was hard nodig voor het bedrijf, dat in het verleden juist weigerde mobiele apps op de markt te brengen. Tussen oktober en juni kelderde de aandeelprijs van Nintendo met 40 procent, en de omzet van Wii U en 3DS-modellen in 2016 zal waarschijnlijk lager uitkomen dan vorig jaar.

Nintendo vult voorlopig in ieder geval zijn zakken en het bedrijf heeft een goudmijn aan mogelijkheden geopend: met producten als Mario en Zelda, ziet de app-toekomst er waarschijnlijk rooskleurig uit voor het bedrijf.