Telefoonmoe? Apple wil minder vaak met nieuwe iPhone komen

31 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Apple presenteerde onlangs de iPhone 5SE, de eerste goedkopere smartphone van het bedrijf Foto: AFP

Smartphones zijn tegenwoordig zo goed, het blijkt lastig om met grote verbeteringen te komen. Apple is daarom van plan eens per drie jaar een nieuw type iPhone uit te brengen, in plaats van iedere twee jaar.

De afgelopen jaren paste Apple steevast dezelfde formule toe: nadat een nieuw type iPhone was uitgebracht, kwam een jaar later een iets verbeterde versie uit. Het tweede jaar kwam de mediagigant dan weer met een geheel nieuw type.

De Japanse financiële nieuwswebsite Nikkei meldt dinsdag dat Apple van plan is dit ritme te veranderen. In het najaar van 2016 komt dan wel een volgende iPhone uit, het is weinig meer dan een bijgeschaafde versie van de iPhone 6S.

Verliest Apple terrein op de smartphone-markt?

Deze zal komen met een verbeterde camera-functie en moet waterbestendig zijn. Het uiterlijk van de telefoon zal naar verwachting exact hetzelfde blijven. Pas in 2017, als iPhone tien jaar bestaat, moet een nieuw type smartphone komen met een ander design en een reeks verbeteringen.

Verzadigde markt
De actie van Apple komt niet geheel onverwachts. Door de snelle ontwikkelingen in de smartphonewereld is het moeilijk voor bedrijven om elk jaar een toestel echt te vernieuwen. Critici vinden dat maar weinig echte verschillen zijn op te noemen tussen de Iphone 5S, 6 en 6S.

Waar krijg je de meeste gigabyte voor je geld?

Ook raakt de markt langzaamaan verzadigd, omdat vrijwel iedereen een smartphone in zijn bezit heeft. 80 procent van de Nederlanders is bijvoorbeeld in het bezit van een smartphone.Ook gaan de telefoons steeds langer mee.

In 2016 verwacht Apple voor het eerst minder smartphones te verkopen dan een jaar eerder, ondanks de introductie van een nieuw budgetmodel van de iPhone. In 2015 gingen 230 miljoen Apple-telefoons over de toonbank.