Philips Lighting gaat deze maand nog naar de beurs

16 mei 2016Leestijd: 2 minuten
CEO Philips Lighting Eric Rondolat (R) en CEO Frans van Houten tijdens de persconferentie over de beursgang van Philips Lighting - Foto: ANP

De zelfstandige lichtdivisie van Philips gaat op vrijdag 27 mei naar de beurs in Amsterdam.  De bandbreedte voor de  prijs waarvoor Lighting naar het Damrak wordt gebracht is tussen de 18,50 en 22,50 euro per aandeel.

Dat  maakt Philips maandag bekend.

Daarmee heeft Lighting een marktwaarde van zo’n 2,8 miljard tot 3,4 miljard euro.  Inclusief schulden is dat 4,3 miljard tot 4,9 miljard euro.

Light

In totaal worden er 37.5 miljoen aandelen op het Damrak geplaatst, een kwart van het totaal. Dat kan oplopen tot 28.75 procent  wanneer de zogenoemde overtoewijzingsoptie volledig is uitgeoefend.

Het meerderheidsbelang dat Philips in eerste instantie houdt, wordt de komende jaren volledig afgebouwd, zo werd eerder al bekend. De opbrengst van het eerste blok aandelen komt op basis van de huidige prijsrange uit op 694 miljoen tot 844 miljoen euro. Inclusief de overtoewijzingsoptie gaat er tussen de 798 miljoen tot 970 miljoen euro naar Philips.

Lees ookWat is er nog over van powerhouse Philips?powerhousephilips

De aandelen, die het tickersymbool ‘LIGHT’ meekrijgen, worden aangeboden aan institutionele partijen en particuliere beleggers uit Nederland. Daarbij is tot 10 procent van de plaatsing voorbehouden voor particuliere beleggers uit Nederland.

Historisch

Philips Lighting heeft zijn hoofdkantoor in Eindhoven en boekte in 2015 een omzet van 7,5 miljard euro. De operationele winst kwam daarbij uit op 331 miljoen euro. Het bedrijf blijft onder de leiding staan van zijn huidige topman, Eric Rondolat. De producten houden het Philips-logo.

Philips zelf wil zich geheel toeleggen op gezondheidstechnologie en splitst daarom de verlichtingstak, die de afgelopen jaren een transformatie heeft ondergaan door de overgang van conventionele lampen naar ledverlichting, af. Eerder al noemde topman Frans van Houten van het 125 jaar oude Philips de geplande beursgang van Lighting een ‘historisch besluit’ voor het concern, dat in 1891 begon met de productie van gloeilampen.