Filmrecensies

U wilt een film kijken, maar het enorme aanbod maakt het lastig iets geschikts te vinden. Wordt het een bioscoophit of een klassieker van een aantal jaar geleden? Filmrecensent Rob van Scheers bespreekt niet alleen de grote Hollywood-producties die vooral in de laatste of eerste maanden van het jaar verschijnen, maar laat ook minder bekende films aan bod komen. Want ook buiten de grote studio’s wordt veel moois gemaakt.

Op deze pagina vindt u dan ook filmrecensies van films uit tal van landen, gemaakt met grote en kleine budgetten en over thema’s die lang niet altijd even licht verteerbaar zijn. Dat levert vaak verrassende oordelen op: handig voor de leek die besluiteloos de bioscoopagenda’s doorvlooit, en vermakelijk voor kenners met belangstelling voor de cinematografische context van een nieuwe blockbuster of filmhuisparel.

Blockbuster? Of gewoon populaire bioscoopfilms

Hoewel er weinig onduidelijkheid meer bestaat over wat wordt bedoeld met de term blockbuster, lopen de theorieën over de herkomst van het begrip nogal uiteen. Tegenwoordig gebruiken we de aanduiding voor een bioscoopfilm die wereldwijd volle zalen trekt. Die betekenis zou stammen uit de dagen waarin de wachtrijen voor Amerikaanse cinema’s soms zo lang waren dat ze zich rond huizenblokken slingerden en die zo min of meer platlegden.

Een andere verklaring omvat de gedachte dat wanneer een bioscoop erin slaagde een zeer succesvolle film aan te kopen, alle andere bioscopen in de omgeving de deuren wel konden sluiten. Het hele ‘blok’ was ‘van de kaart geveegd’.

Voor besluiteloze leken en kenners op zoek naar de juiste film

Blockbuster of niet, Rob van Scheers beoordeelt elke film met een aantal sterren, beschrijft in een notendop de ambiance van de film en levert natuurlijk zijn eindoordeel. Ideaal wanneer u nog zoekende bent!