Absurde belastingzaken – belachelijke parkeerregeling

01 december 2017Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Gemeenten zijn dol op de parkeerbelasting, de kosten zijn relatief laag maar de opbrengsten hoog. De controle kan gewoon worden uitbesteed aan een commercieel bedrijf. Soms is een gemeente wel heel erg slordig.

Uurtarief = dagtarief?

De gemeente Delft maakte het flink bont. Een man krijgt een aanslag van 77 euro, waarvan maar liefst 23 euro parkeerbelasting, voor het kort bij zijn tandarts parkeren.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Volgens de aanslag heeft hij geparkeerd zonder een vergunning of bezoekerskaart. Alleen inwoners van Delft kunnen echter een vergunning aanvragen. Zijn tandarts heeft geen bezoekerskaarten noch is hij bekend met het bestaan hiervan.

Parkeerregeling is een zooitje

De zaak is blijkbaar nogal uit de hand gelopen, in de uitspraak van Rechtbank Den Haag staat dat er over en weer excuses zijn gemaakt voor uitlatingen tijdens de behandeling.

Rechtbank Den Haag concludeert dat de parkeerbelastingen in Delft ‘op zijn zachtst gezegd niet goed en duidelijk zijn geregeld’. De door de gemeente opgestelde regels spreken elkaar tegen. En zelfs de inspecteur weet niet of er wel plaatsen voor vergunninghouders bestaan. Ook zijn de borden in het gebied waar de tandarts is gevestigd niet duidelijk, en zeker verwarrend voor parkeerders.

Ondanks alle gebreken had de man wel parkeerbelasting moeten voldoen, omdat er een parkeerautomaat stond in een aangrenzende straat. Het in rekening gebrachte uurtarief van 23 euro is echter op geen enkele manier verdedigbaar. Gemeenten hebben veel ruimte bij het vaststellen van parkeertarieven, maar een uurtarief dat gelijk is aan het dagtarief is buiten elke verhouding.

Hoger beroep

De Rechtbank stelde de parkeerbelasting vast op 2,50 euro, het enige redelijke uurtarief dat in de gemeentelijke regels was te vinden. Daar komen nog de ‘kosten’ van 54 euro bij, dus in totaal 56,50 euro.

Maar de gemeente wil de hele 77 euro, en gaat in hoger beroep bij Hof Den Haag.

Dat had de gemeente beter niet kunnen doen, het Hof vernietigt de hele aanslag op grond van de onduidelijke situatie bij de tandartspraktijk. Het Hof heeft eerder zaken over de parkeerheffing in Delft behandeld, en is nu maar eens zelf gaan kijken.

Uit de aanwezige borden kon hoogstens worden afgeleid dat er op de parkeerplaatsen voor de praktijk tussen 16.00 en 22.00 uur alleen met een vergunning kon worden geparkeerd. Bij de parkeerautomaat waar de man had moeten betalen, stond een bord dat naar een andere zijstraat wees. De gemeente heeft het allemaal zo slecht geregeld dat de man niet hoefde te verwachten dat hij moest betalen bij het kort parkeren op een plaats voor vergunninghouders.

Eerder verschenen in deze serie: