Premium Lock Waarom recordaantallen Amerikanen ontslag nemen

03 januari 2022Leestijd: 8 minuten
Foto: Getty Images

Recordaantallen Amerikanen nemen ontslag. Een krappe arbeidsmarkt geeft ze macht, maar wat als de inflatie oploopt?

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Opeens had Monika Rodriguez (46) genoeg van haar baan. Jarenlang werkte de brunette bij een doe-het-zelfzaak in St. Petersburg, een stad aan de westkust van Florida. Ze genoot vooral van het contact met klanten, maar gedurende de coronapandemie begon het uurloon op haar salarisstrook – 13 dollar – haar steeds meer te frustreren. ‘Het was een risicovolle plek om te werken en toch had ik niet bepaald het gevoel dat het bedrijf ons waardeerde,’ zegt ze.

Toen haar man begin 2021 een betere baan vond bij een verzekeraar, durfde Rodriguez de stap te wagen waar ze al een tijdje over nadacht. Ze nam ontslag en begon afgelopen zomer haar eigen fotografiebedrijf. ‘Als ik een paar klanten per maand heb, verdien ik al meer dan voorheen. En ik houd veel meer tijd over voor mezelf.’

Rodriguez is één van de miljoenen voorbeelden in de Verenigde Staten van werknemers die hun baan het afgelopen jaar hebben opgegeven of verruild. Economen die de statistieken volgen, zijn de term The Great Resignation gaan omarmen – de grote ontslaggolf. Niet doordat bedrijven van werknemers af willen, maar andersom. In de maanden juli, augustus, september en oktober 2021 zegden telkens meer dan vier miljoen Amerikanen vrijwillig hun baan op. In de twintig jaar dat die cijfers worden bijgehouden, waren het er nooit zoveel.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw