Premium Lock Roelof Bouwman: Ach, bestond de Algemene Heimwee Partij van Gerard Reve nog maar

13 november 2023Leestijd: 4 minuten
Gerard Reve. Beeld: ANP

Anders dan veel van zijn collega-auteurs, stond Gerard Reve bekend als uitgesproken rechts. Hij verzon verkiezingsslogans voor de VVD en lanceerde in 1993 zelfs een eigen politieke partij. Roelof Bouwman staat, vlak voor de verkiezingen én Reves honderdste geboortedag, stil bij het politieke engagement van de volksschrijver.

Nederlandse schrijvers zijn nooit vies geweest van partijpolitiek engagement. De voorbeelden zijn legio, zelfs als we ons beperken tot de vaderlandse letteren van na de Tweede Wereldoorlog.

Zo was Theun de Vries, vooral bekend van zijn roman Het meisje met het rode haar (1956), jarenlang lid van de Amsterdamse gemeenteraad voor de CPN en tevens communistisch partijbestuurder. Ook de van huis uit gereformeerde Jan Wolkers profileerde zich als communist – hij schilderde zelfs verkiezingsborden voor de CPN. Later, in de jaren tachtig, maakte hij reclame voor de pacifistische PSP.

Ook Koos van Zomeren was erg links: hij behoorde in 1972 tot de oprichters van de toen nog maoïstische SP. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 rekruteerde die partij dichter Huub Oosterhuis als lijstduwer.

PvdA-leider Joop den Uyl wist zich jarenlang omringd door een heel contingent schrijvers en essayisten, onder wie Harry Mulisch, Karel van het Reve, Simon Carmiggelt, J. Bernlef en Cees Nooteboom. In een paginagrote advertentie deden ze in 1977 een gezamenlijke oproep om de PvdA te steunen: ‘Wij willen dat Den Uyl weer minister-president wordt. Daarom stemmen we dit keer lijst 2. Doet u dat ook?’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw