Premium Lock Een naam is ook maar een naam

29 augustus 2023Leestijd: 4 minuten
Foto: Kim van Dam/HH/ANP

Ook mijn naam wordt vaak verkeerd uitgesproken, zegt Liesbeth Wytzes. Pech gehad toch?

Ik las een heel betoog over het goed of fout uitspreken van iemands naam, en dat wekte mijn interesse. Want mijn eigen achternaam bestaat dan wel uit slechts zes letters, genoeg mensen spreken hem verkeerd uit. Dan zeggen ze ‘Wijtzes’, alsof er puntjes staan op de Griekse y, wat toch echt duidelijk niet het geval is. Die zeldzame letter, de i-grec, ­meteen achter de W – was die naam maar toegestaan bij Scrabble! – zorgt voor verwarring.

Soms corrigeer ik zo iemand, en soms denk ik: laat maar waaien. Als iemand die naam fout uitspreekt, komt dat door haast, onoplettendheid of onbekendheid met die specifieke letters, maar zeker niet door kwade opzet of gemeenheid. Laten we vooral uitgaan van het goede in de mens. Als ik er iets van zeg, dan zeg ik: ‘Het is ­eigenlijk “Wietzes”: niet een lange ij, maar één zonder puntjes.’ Tot ruzie of onaangenaamheid leidde het nog niet.

Mijn naam is een verwijzing naar mijn stoere Friese voorouders

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw