Machismo had de overhand bij NOS Sport

15 maart 2023Leestijd: 2 minuten
Foto: Peter Hilz/HH/ANP

De publieke omroep nam klachten over vrouwonvriendelijkheid bij sportprogramma’s niet serieus. Het opstappen van de hoofdredactie van NOS Sport is een mooie zege van de #MeT00-beweging, schrijft Gerry van der List.

Een publieke omroep moet neutraliteit uitstralen en zich politiek zo veel mogelijk op de vlakte houden. Dus is het begrijpelijk dat de BBC – kortstondig – maatregelen nam tegen Gary Lineker nadat de presentator van het voetbalprogramma Match of the Day het Britse immigratiebeleid had vergeleken met de politiek van de nazi’s.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Dus is het jammer dat NOS Journaal een weerman, Gerrit Hiemstra, in dienst heeft die zich gretig als fanatieke klimaatactivist manifesteert.

Gedrag in mannenbolwerk kon niet door de beugel

#MeToo

Lees ook dit essay van Gerry van der List: En de Voice-winnaar dit jaar is: de vrouw!

Vertegenwoordigers van de publieke omroep fungeren ook als rolmodel en dienen zich daarom onberispelijk te gedragen. Recente onthullingen over NOS Sport laten zien dat dit in de praktijk niet altijd gebeurt. Een column van de voormalige wieleranaliste Marijn de Vries en een grondig onderzoeksartikel in de Volkskrant maken aannemelijk dat vrouwen op de redactie van de populaire sportprogramma’s geregeld onheus zijn bejegend.

Machismo had de overhand. Heel verrassend is dit niet in zo’n mannenbolwerk. Misschien vallen de aan het licht gebrachte schandalen zelfs nog wel enigszins mee. Maar sommige uitlatingen en gedragingen van kopstukken kunnen zeker niet door de beugel.

#MeToo verbetert positie van vrouwen op de werkvloer

Zoals vaker in dit soort gevallen reageerde de leiding niet adequaat op herhaalde klachten over wangedrag. Goed is het daarom dat de hoofdredactie van NOS Sport nu na publieke verontwaardiging is opgestapt.

Een mooie en verdiende zege van de #MeT00-beweging die bijdraagt aan een grotere vrouwvriendelijkheid op de werkvloer.