Premium Lock De boete bij de bibliotheek is zinvol

06 februari 2023Leestijd: 4 minuten
Foto: Sabine Joosten/HH/ANP

Hoezo geen boete meer wanneer een bibliotheekboek te laat wordt teruggebracht? Liesbeth Wytzes kan zich andere tijden herinneren. Slecht plan, want zo geef je het idee dat een boek waardeloos is.

Toen mijn kinderen klein waren, nam ik ze graag en vaak mee naar de lokale bibliotheek. Niet alleen om boeken te lenen, ook voor de voorleesmiddagen, maar vooral vonden we het leuk om af en toe video’s te lenen. Voor de jongere lezers: zo werkte het toen nog, je had bij je tv een videorecorder en daar deed je een videoband in. Het fenomeen ‘streaming’ lag ver in de toekomst verborgen.

In de grote blauwe stoel

Favoriet waren de ‘echte’ Disneyfilms, alles met de hand getekend, een ongelooflijk werk moet dat voor de tekenaars zijn geweest. Pinokkio, Sneeuwwitje, maar zeker ook Het dappere broodroostertje, een ten onrechte vergeten klassieker. Kunstwerkjes en duizend keer mooier dan al die tekenfilms die de computer nu genereert, dat zijn maar slappe flauwe aftreksels.

Naar zo’n film kijken was een speciale traktatie voor mijn kinderen, want ik wilde films en tv zo lang mogelijk buiten hun bereik houden en was (en ben) van mening dat de wereld van hun verbeelding meer wordt gestimuleerd wanneer ze zelf bij een verhaal fantaseren, dan wanneer ze die beelden kant en klaar aangereikt krijgen.

Bibliotheek

Lees ook het commentaar van Joppe Gloerich: Een bibliotheek in elke gemeente mag best wat kosten

Bovendien moet je meer moeite doen om een boek te lezen, dus dat kan alleen maar goed en opbouwend voor het karakter zijn. Ik heb zelf de beste herinneringen aan de boeken die ik als kind las, die een andere wereld openden waar ik het meestal enorm naar mijn zin had. Ik denk dat ik nooit gelukkiger ben geweest dan opgekruld in de grote blauwe stoel thuis, zo verzonken in een boek dat ik mijn moeder niet hoorde roepen dat we konden gaan eten.

Meteen de laatste keer

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw