Liesbeth Wytzes Premium Corner

Waarom zou je nog naar de universiteit gaan?

05 december 2022Leestijd: 4 minuten

Naar de universiteit was altijd het hoogste dat je op educatief gebied kon bereiken. Iets bijzonders en vaak een grote stap op de ladder van de sociale stijging. Daar leerde je nieuwe dingen en kreeg je een andere blik op de wereld. Maar Liesbeth Wytzes vraagt zich af of dat nog wel zo is.

In mijn zo langzamerhand behoorlijke lange loopbaan als kleine krabbelaar heb ik heel wat mensen geïnterviewd. Dat was en is erg leuk om te doen, want iedereen heeft wel een verhaal. Er waren nogal wat mensen bij, vooral de oudere, die heel trots waren op het feit dat zij als eersten in de familie naar de universiteit waren gegaan.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Ze kwamen dan uit een eenvoudige familie, van generaties van mensen die van jongs af aan werkten, soms al vanaf hun vijftiende, zestiende jaar. Boeren, tuinders, winkeliers. En daar zat dan één zo’n ambitieuze slimmerik tussen die de tijd wél mee had, en die kon naar de universiteit.

Soms moesten er leraren aan te pas komen om de onwillige en ongelovige ouders een zetje te geven. Eenmaal op de universiteit ging er voor die mensen een nieuwe wereld open, van andere meningen, andere opvattingen waaraan zij de hunne konden toetsen. Vaak kwamen ze er anders uit dan ze erin gingen, en altijd zagen ze die periode als een enorme verrijking, soms een opstapje naar een mooie en bevredigende loopbaan. Een academische opleiding was het allerhoogste dat je op het gebied van onderwijs kon volgen.

Bijna heel Nederland gaat naar de universiteit

Ooit had je nog echte ambachtsscholen, allemaal ­afgeschaft en opgedoekt, ten faveure van de universi­teiten (zie ‘Bedrijven staan voorop, dat zal altijd zo blijven’). Hoogopgeleid moest je zijn, dan kwam je er.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.