Premium Lock Ooit was tv kijken iets magisch

11 augustus 2022Leestijd: 4 minuten
Foto: Linda Bouritius/ANP

Het omroepbestel is van de jaren vijftig, de wereld eromheen ziet er totaal anders uit. Elk jaar kijken mensen minder tv en het arsenaal aan trouwe kijkers vergrijst. Jongeren kijken wel naar een scherm, maar on demand, schrijft Liesbeth Wytzes.

Lang geleden volgde ik een zomercursus aan de universiteit van een Italiaanse stad, een geweldige tijd. Op een avond stonden mijn vrienden en ik met wat studiegenoten uit Roemenië – het was een internationaal gezelschap – te praten en het gesprek kwam op het Nederlandse omroepbestel. In een mengsel van Engels en Italiaans stak een van mijn vrienden heel dapper van wal. De zuilen. De leden. Het kijkgeld. Het tientjeslid. Er was geen touw aan vast te knopen.

Nog zie ik de blikken van zijn toehoorders wanhopiger en glaziger worden bij de inderdaad onmogelijke uitleg van een toen al achterhaald bestel. Leg het maar eens uit, waar het geld vandaan kwam. Of dat wij de NCRV-gids hadden, maar de buren de AVRO-bode. Géén tv-gids was ondenkbaar. En in die tijd bestond de commerciële tv nog niet eens.

WNLLees ook het interview met de presentatrices van Goedemorgen Nederland: Dit zijn de dames van de vrolijk rechtse omroep WNL

Dat bestel is er, op enkele kleine aanpassingen na, nog steeds en het is zo mogelijk nog ingewikkelder geworden. Maar de rest van de wereld is veranderd en wel zo dat nu bijna niemand meer tv kijkt. De vroeger zowat verplichte praatprogramma’s zijn verworden tot incestueuze kletsprogramma’s waar een groepje van steeds dezelfde mensen circuleert en commentaar mag geven op wat ze een dag eerder in een ander praatprogramma zeiden. Vroeger waren er, je kunt het je niet meer voorstellen, tv-programma’s waarvoor je thuisbleef. Waarnaar miljoenen mensen keken, het bord met avondeten op schoot.

Actualiteitenprogramma’s zijn allang ingehaald door de online snelheid van het nieuws en hebben zichzelf dus overbodig gemaakt. En ontelbaar veel heerlijke films en series kun je lekker streamen, en kijken wanneer en zoveel als je wilt. Dat is nog eens wat anders dan steeds een week moeten wachten op de volgende aflevering, tenzij de zomer ertussen zat, dan moest je maanden wachten. Of de serie stopte pardoes, zonder verdere aankondiging.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Het arsenaal aan trouwe kijkers vergrijst razendsnel

Het omroepbestel is dus van de jaren vijftig, de wereld eromheen ziet er totaal anders uit. Elk jaar kijken mensen minder tv en het arsenaal aan trouwe kijkers vergrijst razendsnel. Jongeren kijken wel naar een scherm, maar on demand, of naar heel andere dingen: niemand heeft het ‘bij de koffiepot’ of de waterkoeler nog over dat programma dat je de avond ervoor móest hebben gezien om erbij te horen en mee te kunnen praten. Ooit was het vanwege het belangrijkste journaal, om acht uur ’s avonds stil op straat. Nu weet iedereen die het wat kan schelen, precies wat er in de wereld gebeurt meteen nadat het is gebeurd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw