Premium Lock Kindvrouwtjes en kleuters van binnen

16 november 2021Leestijd: 4 minuten
Foto: ANP

Veel mensen groeien niet op – of dat denken ze, ziet Liesbeth Wytzes. De mannen zeggen koket dat ze nog ‘een jongetje’ zijn, vrouwen gedragen zich als kinderen. Grappige flauwekul die zijn tijd heeft gehad.

Bij het ouder worden, wat we allemaal doen vanaf onze geboorte (al lijkt het vaak of dat pas rond de 50 begint), besef je vaak dat je van buiten wel, maar van binnen veel minder verandert. Sommigen gaan daar wel heel ver in. Zij zeggen niet, zoals ooit de dichter Willem Kloos, dat ze een God zijn in het diepst van hun gedachten. Nee, ze zijn een kind! Bijna niemand zal ooit zeggen: okay, ik ben 35, maar mijn ware ik is een oude baas van 80.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Volgens de overlevering zei de schrijver Harry Mulisch (1927-2010) ooit dat hij, hoe oud hij ook werd, van binnen toch altijd een jongetje van twaalf was gebleven. Ik weet niet waar hij dat zei en ben nu even te druk om zijn gehele oeuvre plus interviews erop na te slaan. Maar twaalf, wat schattig!

Dick Bruna bleef altijd vier

De bedenker van de populaire kleuterfiguur Nijntje, Dick Bruna (1927-2017), ging nog een stapje verder en beweerde dat hij diep van binnen nooit ouder was geworden dan een jongetje van vier. Daarom was hij zo goed in staat om de kinderziel met zijn immens populaire creatie Nijntje te raken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw