Liesbeth Wytzes Premium Corner

Er is niets mis met je afsluiten voor ellende

01 oktober 2021

Dat er nieuwsmijders bestaan, snapt Liesbeth Wytzes heel goed. De gigantische portie ellende waarmee wij elke dag weer worden overspoeld, is voor een gewoon mens niet te bevatten en ook niet te verwerken.

Een meestal gewaardeerde vriend zei onlangs dat hij mij maar eens ging nadoen en zijn kop in het zand zou steken over een bepaalde kwestie. Ik merkte aan zijn intonatie dat hij dat een laffe houding vond. Nu is dat soms ook zo. Stel je voor dat je bepaalde fysieke symptomen hebt die op een nare ziekte zouden kunnen duiden. Dan moet je niet die kop in het zand steken, maar heb je hopelijk de moed om de werkelijkheid recht in de ogen te kijken.

‘Kop in het zand steken’

De nieuwe editie van EW bestelt u snel en eenvoudig online. Op werkdagen voor 15.00 uur besteld, morgen bij u op de mat. Wilt u losse edities van EW bestellen?

Dat kan via onze webshop (gratis verzending)

De uitdrukking ‘kop in het zand steken’, komt in allerlei talen en culturen voor: zo’n herkenbaar verschijnsel is het dus. Het beeld is natuurlijk afkomstig van het gedrag van de struisvogel, die zich bij naderend gevaar op zo’n manier zou verbergen. Dit verhaal kan zijn ontleend aan een boek van de Romeinse schrijver Plinius de Oudere (23-79), die ook dacht dat de struisvogel zijn eieren uitbroedt door er flink naar te staren.

Nu is de struisvogel een bijzonder dier, een kruising tussen een vogel die niet kan vliegen en een paard, met poten die verkeerd om scharnieren. Maar zo vreemd is hij nu ook weer niet.

De struisvogel verdedigt zich op drie manieren: door hard weg te rennen, door een flinke trap te geven, en door languit in een kuil te liggen en te doen alsof hij een kluit gras is. Als je dan toch dichtbij komt, kun je alsnog een trap krijgen. Maar dat laatste doet de struisvogel vooral in het broedseizoen, om bij de eieren te blijven. En soms neemt hij gewoon een hap zand.

 Roepen dat je het allemaal zo erg vindt – nogal wiedes – is gratuit

De gedachte achter de uitdrukking die wij gebruiken, is dat het gevaar er niet is wanneer je er de ogen voor sluit. Dat is natuurlijk behalve laf – en wie is niet laf? – ook wel een beetje dom.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.