Expositie Elsevier-tekenaar Cees Bantzinger (1914-1985)

20 oktober 2021Leestijd: 2 minuten
Portret van schilder en tekenaar Cees Bantzinger. Foto: ANP

Galerie Hooffzaak in Amsterdam exposeert de laatste twee maanden van het jaar werk van Cees Bantzinger, die jarenlang voor Elsevier heeft getekend. De kunstenaar Rob Scholte, liefhebber van het werk van Bantzinger, zal de expositie zondagmiddag 31 oktober openen.

Cees Bantzinger (1914-1985) was tekenaar met hart en ziel. Altijd creatief, altijd nieuwsgierig. Hij was vooral bekend om zijn trefzekere tekeningen van vrouwelijk naakt. Of, zoals hij het zelf formuleerde: ‘tekeningen van de poëzie van het menselijk lichaam’. Parool-columnist Simon Carmiggelt schreef ooit: ‘Die tekeningen vertegenwoordigen zijn beste kant’.  Bantzinger werkte in zijn atelier, in Parijs en elders op reis, in het theater, in het café, hij had altijd en overal een schetsboek op zak. Ook maakte hij veel zelfportretten.

Expositie toont Bantzingers veelzijdigheid als kunstenaar

In Galerie Hooffzaak worden naaktstudies en (zelf)portretten geëxposeerd, maar ook impressies van de afbraak van de Galerij van het Paleis van Volksvlijt op het Frederiksplein in 1961; dit jaar een halve eeuw geleden. Er hangen flitsende danstekeningen en nog veel meer werken op papier – in kleur en in zwart-wit. De expositie, samengesteld door Anne-Rose Mater-Bantzinger, geeft een goed beeld van de veelzijdigheid van haar talentvolle vader.

Rob Scholte en Cees Bantzinger delen de liefde voor vrouwen

De tentoonstelling wordt zondag 31 oktober om 16.00 uur geopend door de kunstenaar Rob Scholte, liefhebber van het werk van Bantzinger. Bovendien delen zij de liefde voor vrouwen. Cees Bantzinger maakte zijn beste tekeningen, als hij snel werkte. Soms vroegen mensen hem over zo’n ‘snelle’ tekening: ‘Hoe lang heeft u daar nou over gedaan?’ Zijn reactie was steevast: ‘Mijn hele leven.’

Werk van Bantzinger is te vinden in uiteenlopende musea

Een deel van Cees Bantzingers nagelaten oeuvre maakt deel uit van het Prentenkabinet van het Rijksmuseum Amsterdam, het Theater Instituut Nederland (nu Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam), het Literatuurmuseum Den Haag en het Persmuseum (nu onderdeel van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum).

Publicatie Ter Herinnering Cees Bantzinger

Een zelfportret, gemaakt op 1 november 1980 en beeldmerk van deze expositie, is de omslag van de Elsevier-uitgave Ter Herinnering Cees Bantzinger 1914-1985. Deze uitgave uit 2014 is in de galerie te koop, evenals veel van het tentoongestelde werk.