Opzij: Edith Schippers is machtigste vrouw van Nederland

14 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) is door het feministische maandblad Opzij benoemd tot machtigste vrouw van Nederland. De 49-jarige politicus werd gekozen uit een lijst van honderd machtige vrouwen.

‘Er ligt veel op haar schouders, nu en de komende tijd, maar Schippers weet de lasten slim te dragen,’ liet juryvoorzitter Margriet van der Linden weten.

Kostenpost

Zorg is volgens de jury hét maatschappelijke thema van dit moment en tegelijkertijd ook de grootste kostenpost van het kabinet. ‘Het is aan Edith Schippers om te voorkomen dat deze kosten niet verder groeien.

Zij is de eerste die er in jaren in is geslaagd te zorgen dat de overheid minder aan zorg uitgeeft dan begroot. Met het zorgakkoord dat ze sloot, heeft Schippers miljoenen weten te besparen,’ zei Van der Linden.

We zijn er nog niet

Schippers laat in een reactie weten dat ze vereerd is met de titel, ‘omdat het niet om mij maar om de zorg gaat. Het laat zien hoe belangrijk de zorgsector is.’

Bij Pauw en Witteman zei de politicus dat de politiek ‘er nog lang niet is’ omdat er nog altijd veel te veel mannen in het landsbestuur zitten. Over de zorg zei ze verder dat artsen altijd de kosten van een behandeling bij een patiënt moeten meewegen.

Machtige vrouwen

Op de Opzij Top-100 van machtige vrouwen staan namen als de voorzitter van de raad van bestuur van PGGM, Else Bos (nummer 1 bedrijfsleven), lid raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep, Shula Rijxman (nummer 1 media) en toptennisser Esther Vergeer (nummer 1 sport).

Vorig jaar werd Renée Jones-Bos, secretaris-generaal bij Buitenlandse Zaken, uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw van het jaar.

(ANP)