Grote belangstelling voor overzichtstentoonstelling Eppo Doeve

15 juni 2013Leestijd: 2 minuten

Vrijdagavond is onder grote belangstelling van het publiek en zijn vakgenoten de overzichtstentoonstelling over het werk van Eppo Doeve geopend in Arti et Amicitiae in Amsterdam. ‘Een waanzinnige tentoonstelling over een waanzinnig kunstenaar’, zo vatte een bezoeker de expositie samen.

Doeve was tot zijn overlijden in 1981 de meeste bekende en meest veelzijdige tekenaar van Nederland, die ook voor de televisie werkte en als Bekende Nederlander (toen dat begrip nog niet bestond) ook vaak op televisie verscheen.

Hij maakte affiches voor Heineken en Artis, ontwierp bankbiljetten voor De Nederlandsche Bank, postzegels, boekomslagen, illustraties, spotprenten voor Elseviers Weekblad, en nog heel veel meer. ‘Hij kon alles wat hij wilde en wilde alles wat hij kon’, zei Alexander Pola over hem.

Doeve was overal

‘Overal kwam je in die jaren het werk van Doeve tegen’, zei Paul Steenhuis, chef Kunst van NRC Handelsblad. Hij was blij dat op de expositie ook een wc was nagebouwd. Want Doeve maakte ook de illustraties voor de moppenboekjes van Max Tailleur die thuis in menig toilet hingen. Volgens Steenhuis zou in een Nederlandse versie van de Amerikaanse televisieserie Mad Men voor de figuur van Eppo Doeve een hoofdrol weggelegd moeten zijn.

Doeve-biograaf Jop Euwijk, die voor het Persmuseum in Amsterdam het werk van Doeve onderzoekt, overhandigde het eerste exemplaar van zijn boek Eppo Doeve, Ter Herinnering (1907-1981)aan Trudy Marcus, het nichtje van Doeve; zij is de dochter van de oudste zus van de kunstenaar.

Bioloog

Grafisch ontwerper Jeroen Klaver roemde het werk van Doeve. ‘Hij kijkt als een bioloog naar zijn onderwerp en is door zijn fotografisch geheugen heel nauwkeurig.’ Alleen zijn schilderijen vindt Klaver wat vlak, ook omdat hij zelf niet van het magisch realisme houdt. ‘Zijn schilderijen zijn Middeleeuws, alsof Rembrandt nog moet komen.’

De overzichtstentoonstelling in Arti et Amicitiae is nog te zien tot en met 14 juli. Arti (Rokin 112, Amsterdam) is geopend van dinsdag t/m zondag 12:00 – 18:00 uur. In het Persmuseum (Zeeburgerkade 10 in Amsterdam) zijn nog tot 1 september zijn spotprenten te bewonderen. Dinsdag 18 juni houden Doeve-kenner Jop Euwijk en Wilbert Schreurs, docent reclamegeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam lezingen over Doeve met aansluitend een rondleiding langs de werken van Doeve in Arti.