cultuur

Zwarte Piet verwerft wereldbekendheid na intocht

16 november 2014

Ook de buitenlandse media lijken geïnfecteerd met de Zwarte Piet-discussie. De nationale intocht in Gouda van zaterdag was prominent aanwezig in het internationale nieuws.

Zwarte Piet is wereldnieuws: van BBC tot Al Jazeera, overal werd er aandacht geschonken aan de Sinterklaasintocht in Gouda. De berichten gaan voornamelijk over de arrestaties die verricht werden tijdens de intocht.

In sommige gevallen worden de gebeurtenissen ietwat aangedikt. Zo schrijft de Britse krant Sunday Express dat de ‘oorlog’ rondom Zwarte Piet ‘overkookte’ tijdens de Goudse intocht, wat tot arrestaties leidde.

Ook op sociale media was de knecht van de goedheiligman prominent aanwezig.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Blackface

Enkele media mengen zich in de discussie zelf: de BBC vraagt zich af in hoeverre het zwart schminken van een gezicht als racistisch gezien moet worden.

De Britse omroep haalt voorbeelden aan van andere incidenten waarin zwart geschminkte gezichten tot ophef leidden. De meest opvallende gebeurtenis was afgelopen zomer bij de wedstrijd Duitsland-Ghana tijdens het WK-voetbal 2014. Hier schminkten Duitse supporters hun gezicht zwart en droegen zij shirts met ‘Ghana’ erop. Ook dit leidde tot wereldwijde ophef en discussies over het al dan niet racistische karakter van de ‘blackface’.

Bekend fenomeen

The New York Times steekt de draak met de duur van de discussie over Zwarte Piet: het medium noemt de discussie met een licht cynische ondertoon een ‘nieuwe Nederlandse feesttraditie’. Hierna volgt een min of meer feitelijk relaas over de manier waarop de discussie zich heeft ontwikkeld.

Ook de mini-documentaire ‘Our Colonial Hangover’, oftewel ‘onze koloniale kater’ (zie filmpje onderaan), van de Nederlandse filmmaker Sunny Bergman wordt hier aangestipt.

In de documentaire loopt Bergman verkleed als Zwarte Piet door een park in Londen om de reacties van het publiek op haar voorkomen te ‘peilen’. Alle personen die zij aanspreekt typeren het beeld van Zwarte Piet als beledigend en racistisch. Aan de overduidelijk gespeelde reacties van het publiek te zien, is de documentaire van Bergman vooropgezet. Bergman werd tijdens de intocht in Gouda ook gearresteerd.

Zwarte Piet is inmiddels al een bekend fenomeen bij de internationale pers: de hulp van Sinterklaas haalde al eerder het wereldnieuws toen VN-functionaris Verene Shepard Zwarte Piet als ‘racistisch’ bestempelde en er een officieel VN-onderzoek naar de discussie kwam.

Zondag is de officiële intocht van Sinterklaas in Amsterdam. Hier zal de goedheiligman zowel Zwarte Pieten als Pieten met roet op het gezicht bij zich hebben.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.