NOS manipuleert beelden Poetin met videomontage

09 september 2014Leestijd: 2 minuten

Dat het Kremlin de waarheid via propaganda wel eens onrecht aan wil doen, is nagenoeg bekend. Maar als het om Rusland gaat, heeft omgekeerd ook de NOS er een handje van.

BBC-journalist John Sweeney zit graag boven op het vuur. Zo deed hij zich eens voor als een professor van de London School of Economics om met een studiereis Noord-Korea binnen te komen.

Poetin

Voor het onderzoeksprogramma BBC Panorama was Sweeney de afgelopen tijd in Rusland en Oekraïne. Hij sprak hier onder meer met Oekraïners die beweerden dat Russische militairen vlucht MH17 met een BUK-raketsysteem uit de lucht hebben geschoten.

Sweeney slaagde erin om ook de Russische president Vladimir Poetin te spreken. Hij wachtte Poetin op en vroeg hem of hij spijt heeft van alle doden in Oekraïne. Poetin gebaarde de journalist dat hij even moest wachten met zijn vraag totdat de tolk is gearriveerd. Als dit het geval is, neemt Poetin uitgebreid de tijd om de vraag van Sweeney te beantwoorden. Poetin geeft vervolgens niet echt antwoord op de vraag, maar hij nam wel de tijd voor de journalist.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Manipulatie

Het fragment, dat dateert van 1 september, werd maandagavond op bijzondere wijze gebruikt door de redactie van het NOS-journaal. Dit weten we dankzij oplettendheid van de redactie van GeenStijl die er dit bericht over schreef.

De NOS gebruikte maandag in het journaal dezelfde beelden van Poetin en Sweeney, maar knipte de uitgebreide reactie van de president eruit. Vervolgens ziet de kijker Poetin weglopen alsof hij de BBC-journalist volledig negeert.

Om de manipulatie compleet te maken zegt de voice-over van de NOS: ‘President Poetin heeft altijd elke betrokkenheid ontkend bij de strijd van de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Als de BBC-verslaggever Poetin daar een vraag over wil stellen, wordt hij zo goed als genegeerd’.

Niet erg handig

Hoofdredacteur van het NOS-journaal, Marcel Gelauff, geeft via Twitter aan dat het fragment ‘niet erg handig’ was aangezien Poetin wel het gesprek aangaat.

Maar volgens Gelauff negeert de Russische president de kern en spreekt hij alleen in algemeenheden over Oekraïne. ‘Ben wel verbaasd dat zoveel mensen zo klakkeloos de framing over liegen en zo door Geenstijl overnemen,’ voegt Gelauff er nog aan toe.