Tapas: een heerlijk kook- en verhalenboek

08 november 2023Leestijd: 2 minuten

Geliefden Janneke Vreugdenhil en Edwin Winkels combineerden hun beider passies – Spanje en koken – in een heerlijk boek over die kenmerkende Spaanse traditie: tapas.

Hij is al 35 jaar correspondent in Spanje en schrijver van mooie boeken over dat land, Johan Cruijff en de wielersport. Zij heeft al jaren een kookrubriek in dagblad NRC en schreef kookboeken als Solo Food en We Love Groente. Edwin Winkels en Janneke Vreugdenhil ontmoetten elkaar zes jaar geleden en werden verliefd op elkaar onder het genot van gefrituurde visgraatjes in een tapasbar. Janneke verloor haar hart bovendien, net als Edwin decennia eerder, aan Spanje.

Een gezamenlijk project ­gewijd aan het meest kenmerkende aspect van de Spaanse eetcultuur lag dus voor de hand. Tapas. Verhalen en recepten is een kookboek, maar ook een boek met mooie minireportages over de geschiedenis en cultuur van Spanje. ­Bijvoorbeeld over de rol van dictator Franco bij de totstandkoming van het menu van de dag, de verwoestijning van het binnenland en over de achtergrond van tapear – tapas eten terwijl je van het ene naar het andere barretje wandelt.

Kookboek, reis- en restaurantgids

Het boek is daarnaast een reis- en restaurantgids, want het beschrijft een veertigtal eetgelegenheden die een naam hebben hoog te houden vanwege hun hapjes. Meestal specialiseert zo’n barretje zich in slechts enkele tapas, waarvan iedereen in de omgeving weet dat je ervoor naar dat ene adres moet. Tapas zijn traditioneel gemaakt van zeer eenvoudige ingrediënten, omdat het hapjes zijn die oorspronkelijk bedoeld waren als kleine traktatie van het huis als je een drankje bestelde. Een eetbaar dekseltje (tapa) op je glas. Het drankje en het hapje zijn gebleven, al betaal je er tegenwoordig op de meeste plekken gewoon voor.

Het makkelijkste recept uit het boek: patatas bravas

Hoe simpel, goedkoop en tegelijk verrukkelijk het kan zijn, bewijst deze klassieker: patatas bravas. Schil en snijd 500 gram aardappelen in stukjes van 4 centimeter. Doe 100 milliliter olijfolie in een koekenpan en konfijt de aardappels circa 20 minuten op laag vuur tot ze net aan gaar zijn. Schep ze uit de pan, laat de olie erin. Verhit voor de saus 1 eetlepel olijfolie in een sauspan en fruit hierin een halve gesnipperde ui en 1 teen fijngehakte knoflook 10 minuten op laag vuur. Doe erbij: 1,5 eetlepel zoete paprikapoeder, 0,5 eetlepel pikante paprikapoeder en 1 eetlepel bloem. Bak de bloem een halve minuut en roer er 200 milliliter bouillon door. Laat nog 10 minuten pruttelen tot een gladde saus. Verhit intussen de olie in de koekenpan op hoog vuur en frituur de aardappelstukjes 1 à 2 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer met de bravasaus.