Jordy Dik (29): ‘Community art haalt de schotten tussen mensen weg’

20 september 2023Leestijd: 1 minuut
Jordy Dik. Foto: Compagnie 21/Noor van Gestel

Wie inspireren je?

‘Eigenlijk iedereen om mij heen. De samenleving in het algemeen, maar in het bijzonder de performers van Tiuri – een theaterplaats voor mensen met een cognitieve beperking.’

Jordy DikJordy Dik (29) is choreograaf en leidt het dansgezelschap Compagnie 21 van theaterplaats Tiuri. Focust als community artist op de ontmoeting tussen verschillende groepen. Zijn voorstelling You and Me and All the Others won de BNG Bank Dansprijs en tourt dit najaar door Nederland.

Belangrijkste gebeurtenis?

Community art gaat voor mij om één ding: de schotten tussen mensen weghalen. Toen ik voor het eerst zag hoe dans dat kan bereiken – tijdens mijn opleiding tot dansdocent – wist ik dat ik community art wilde maken. ’

Kan niet zonder?

‘Contact. Tijdens een ontmoeting tussen twee mensen – in het dagelijks leven of op het podium – ontstaat altijd iets bijzonders.’

Mooiste aan jouw vakgebied?

Over een week begin ik aan een nieuwe voorstelling, die in januari in première gaat. Als je een nieuwe choreografie ziet groeien, ervaar je zo’n scheppingskracht – fantastisch.’

Over vijf jaar?

‘Dan is Compagnie 21 een ­gerenommeerd gezelschap.’