Premium Lock Cruisen in het kielzog van beroemde schrijvers op de Mekong

24 augustus 2023Leestijd: 9 minuten
Tijdens een boottocht op de Mekong verveelt het uitzicht op Vietnam nooit. Foto: Sander Groen

Slenteren door het Saigon van Graham Greene, de minnaar van Marguerite Duras bezoeken in Sa Dec en ronddolen met Pierre Loti door de tempelruïnes van Angkor: reisjournalist Sander Groen voer op de Mekong zijn favoriete schrijvers achterna.

Een oud vrouwtje trekt aan mijn mouw terwijl ik een foto maak. Getuige haar gekrompen gestalte en gelooide gelaat moet ze tegen de honderd lopen. Naar haar precieze leeftijd kan ik niet vragen, want we spreken elkaars taal niet. In een geïmproviseerd kraampje op een hoek van Place Garnier verkoopt ze boeken, verpakt in cellofaan, zodat je niet meteen ziet dat ze clandestien gedrukt zijn met te weinig inkt op inferieur papier. Ze staat voor de vlaggenschipwinkels van Hermès en Dior, vlak bij koloniale attracties als de opera, het hoofdpostkantoor, de kathedraal van Notre-Dame en het Hôtel de Ville. Haar assortiment is afgestemd op de vele buitenlandse bezoekers die hier passeren in het deftigste district van Saigon.

Het brommertje van de boekverkoopster is volgestouwd met reisgidsen en oorlogsboeken, ervoor liggen op een kleedje tientallen Engelstalige romans: een horrorverhaal van Stephen King, een reisroman van Paul Theroux, een thriller van Robert Ludlum. De mate waarin de tropische zon de omslagen heeft vervaald, verraadt welke titels minder in trek zijn. Van één boek ligt er een stapeltje: The Quiet American van Graham Greene. De zilverharige oude dame pakt het boek op, slaat op de omslag met haar vlakke hand en wijst dan naar het koloniale hotel aan de overkant. Er is geen misverstand mogelijk: dit boek speelt zich dáár af.

Boekverkoopster bij Hotel Continental Saigon met The Quiet American van Graham Greene

Tegen betaling van 100.000 dong (4 euro) neem ik het boek in ontvangst, steek de Rue Catinat over en loop Hotel Continental binnen. Ik verwacht een plaquette aan de gevel met de jaartallen van het verblijf van de beroemde schrijver, flyers voor literaire rondleidingen of een ingelijst en gesigneerd portret in de lobby. Zo wordt die andere reislustige literator, Ernest Hemingway, wél geëerd, in elk hotel waar hij ooit een stap zette en elke kroeg waar hij een drankrekening opende. In de gang naast de deur van kamer 214 hangt dan toch een koperen bordje aan de muur: ‘De beroemde schrijver Graham Greene verbleef hier terwijl hij zijn roman De stille Amerikaan schreef.’

Vaar mee over de machtige Mekong

Reis met EW naar de Mekong

EW Mekongcruise van Saigon tot Siem Reap

Van 23 januari tot 5 februari 2024 dompelt EW u onder in de Cambodjaanse en Vietnamese cultuur. Ontdek de prachtige tempels van Angkor, het Koninklijk Paleis in Phnom Penh, de Franse koloniale architectuur in Wat Phnom, het Chinese huis in Sa Dec en zo veel meer.

 

Geniet van de kleurrijke markten, van een diner met traditionele Khmer-dansen en van de overheerlijke Aziatische keuken. Een onvergetelijke reis langs de ­oevers van de betoverende Mekong.

 

EW Cruises verwelkomt u aan boord van de R/V La Marguerite, een stijlvol schip dat plaats biedt aan maximaal 92 passagiers. Er is een prachtig panoramisch restaurant en een elegante loungebar. Op het zonnedek zijn ligstoelen en een klein zwembad beschikbaar, naast een fitnessruimte en twee massage­salons. De voortreffelijke keuken zorgt ­ervoor dat deze reis helemaal af is.

 

Tijdens de reis wordt u vergezeld door Azië-kenners die vertellen over de cultuur en geschiedenis.

 

Hebt u interesse? Neem dan snel contact met ons op, er is nog een beperkt aantal kajuiten beschikbaar.

 

Voor meer informatie en boekingen: ewcruises.nl/mekong-2024 of 020-2248080

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw