Lemuël de Graav (24): ‘Vertrouw op jezelf, dan komt de rest vanzelf’

09 mei 2023Leestijd: 1 minuut
LEMUËL DE GRAAV IS DICHTER, ARTIEST EN REGISSEUR

Wie inspireren je?

‘De eenmansband Spinvis. Op een taalkundig rijke manier laat hij de kracht zien van de kleine dingen in het leven. Het geeft me het gevoel dat er schoonheid zit in het leven. Daar kun je in moeilijke tijden altijd op terugvallen.’

Lemuël de Graav

Dichter, artiest en regisseur. Won in 2020 met zijn film Ik haat poëzie de Verhalenwedstrijd op het Utrechtse literatuurfestival. Werd dat jaar tweede op het NK Poetry Slam, waarbij uit het hoofd wordt gedicht. ‘Slamde’ voor Nederland op het WK 2021.

Belangrijkste gebeurtenis?

‘Een voordracht van een lang prozastuk, dat ik beluisterde tijdens de Museumnacht. Ik werd volledig gegrepen. Ik snapte niet waarom het stuk me zo boeide, dus ben ik dat gaan verkennen. Zo begon ik zelf met schrijven.’

Kan niet zonder?

‘Mijn familie. Dat zijn de mensen met wie ik mijn identiteit deel. Als ik die kwijtraak, is het onzekere het enige wat overblijft.’

Beste advies?

‘Vertrouw op jezelf. Als je dat kunt, dan komt de rest vanzelf wel. Verder: blijf om je heen kijken en leef in het nu.’

Over vijf jaar?

‘Kun je me vinden op de achterkant van mijn poëziebundel, op de aftiteling van films en bij mijn familie.’