Premium Lock Boekrecensie: De crisis van het democratisch kapitalisme (***)

16 mei 2023Leestijd: 3 minuten
Martin Wolf. Foto: Getty Images

Dreigt het democratisch kapitalisme te bezwijken, zoals Financial Times-commentator Martin Wolf beweert?

In de dankbetuiging van De crisis van het democratisch kapitalisme – dat in ruim vierhonderd pagina’s plus flink notenapparaat beschrijft waarom er niets gaat boven deze staatsinrichting, maar ook dat deze zwaar onder vuur ligt – schrijft Martin Wolf dat zijn boek eigenlijk al eind 2018 af had moeten zijn. Dat werd juni 2022, omdat het project veel ambitieuzer bleek dan Wolf had gedacht. Het valt al niet mee om de problemen van zowel de liberale democratie als de markteconomie te duiden, maar de recente geschiedenis maakte alles nog veel ingewikkelder.

Martin Wolf is commentator bij de Financial Times. Hij schreef diverse boeken en heeft een eredoctoraat aan London School of Economics.

 

De crisis van het democratisch kapitalisme (Het Spectrum)
541 pagina’s € 49,99
★★★☆☆

Schuivende panelen

Want in 2016 wist Donald Trump de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten te winnen en besloot het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te stappen. Twee ingrijpende gebeurtenissen voor zowel economie als democratie. En of de onderwerpen van Wolfs onderzoek nog niet genoeg aan het schuiven waren, kwam daar in 2020 nog eens de wereldwijde coronapandemie overheen.

Probeer daar maar eens coherent en consistent chocola van te maken, terwijl intussen ook artifi­ciële intelligentie en China oprukken, en Vladimir Poetin oorlog voert. Toch probeert Wolf het, inclusief een poging om oplossingen aan te dragen.

Overvol boek

Daarin slaagt hij niet altijd even goed. Zo luidt een aanbeveling om volksvertegenwoordigers niet alleen per verkiezing, maar ook per loting aan te stellen. En de overheid zou media financieel moeten steunen. Het zijn interessante gedachten, maar de (talloze) nadelen blijven onbenoemd. Dat maakt het boek onvolledig, terwijl het overvol is.

Zaken lijken soms slechts te worden aangestipt, louter om maar volledig te zijn, in plaats van de lezer een verhelderend inzicht te willen bieden. Met open deuren als resultaat. Zoals: artificiële intelligentie kan veel goeds brengen, doordat werknemers veel productiever worden. Maar het kan ook de verkeerde kant opgaan, met werknemers die massaal hun baan verliezen door de slimme computer.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw