Anne-Goaitske Breteler (27): ‘In de natuur kan ik mijn gedachten op orde krijgen’

26 april 2023Leestijd: 1 minuut
Anne-Goaitske Breteler (27) debuteerde met De traanjagers. Foto: Arie Bruinsma

Wie inspireren je?

‘Mensen om mij heen die verhalen vertellen over het leven op het platteland, van vroeger en van nu.’

Anne-Goaitske Breteler (27) debuteerde met De traanjagers, een non-fictieboek over de ­Nederlandse walvisvaart, waaraan ze ook een podcast en een tentoonstelling wijdde. Schreef een Friestalig kinderboek en zal later dit jaar een boek uitbrengen over gees­telijke gezondheid op het platteland.

Belangrijkste gebeurtenis?

‘Tijdens mijn studie in Amsterdam werd ik me bewust van de grote cultuurverschillen in ­Nederland. Hierdoor wilde ik meer leren over onze gedeelde geschiedenis, en dan in het bijzonder die van het platteland.’

Kan niet zonder?

‘De natuur. Alleen door buiten te zijn, kan ik alle ideeën en gedachten in mijn hoofd op orde krijgen.’

Beste advies?

‘Als je iets wilt, dan moet je dat gewoon proberen, ondanks alle drempels die voor je liggen.’

Over vijf jaar?

‘Naast podcasts en tentoonstellingen wil ik ook met televisie gaan werken, om een nog breder publiek te voorzien van het plattelandsperspectief.’