Maarten Hutman (28): ‘Autonomie en vrijheid zijn het allerbelangrijkste’

28 maart 2023Leestijd: 1 minuut
Maarten Hutman (28) produceert Nederlandstalige indie-popmuziek onder de alias ‘Nonchelange’. Foto: Lin Woldendorp

Wie inspireren je?

‘Mijn grote voorbeeld is Kevin Parker, bekend als Tame Impala. Hij produceert elk nummer van begin tot eind en bespeelt elk instrument zelf. En de muziek van Julien Casablanca, voorman van The Strokes: catchy en alternatief. Dat is precies wat ik wil uitstralen.’

Maarten Hutman (28) produceert Nederlandstalige indie-popmuziek onder de alias ‘Nonchelange’. In januari 2023 bracht hij debuutalbum Muziek voor de Luisteraar uit en stond hij op festival Noorderslag.

Belangrijkste gebeurtenis?

‘Jarenlang had ik het gevoel dat mijn muziek niet goed genoeg was. Tot ik mijn eerste plaat Symptomen uitbracht en deze op de radio werd gedraaid. Ik dacht: zie je wel. Ik ben blij dat ik nooit heb opgegeven.’

Kan niet zonder?

‘Autonomie en vrijheid zijn voor mij het allerbelangrijkste.’

Beste advies?

‘Doorgaan met muziek maken met een nonchalant geluid, dan zou ik het wel gaan maken. Dat zei een bandlid van rapgroep Opgezwolle eens tegen me. Hij was de eerste persoon die echt in me geloofde. Daarna ikzelf ook.’

Over vijf jaar?

‘Ben ik de hoofdact op de Alpha- stage van Lowlands. En de jaren erop ook, zolang het nog cool is.’