Caspar Schönau (1982-2023): hoogvlieger met humor en kwetsbare kant

22 maart 2023Leestijd: 3 minuten
Caspar Hinderk Schönau (1982-2023)

Met zijn vindingrijke en nieuwsgierige geest was Caspar Schönau uiterst succesvol in het digitale zaken­leven. Hij werkte jarenlang in Argentinië en Brazilië als global head of customer insights voor marketing­bedrijf OLX, was directeur strategie van Vinted en werkte sinds een half jaar in Nederland als interim-directeur voor VMN Media.

Tijdens de coronapandemie verhuisde Schönau van Berlijn naar Rotterdam en betrok een etage in het herenhuis van bevriend publiciste Ebru Umar.

‘Caspar had een briljante geest en was heel ondernemend,’ zegt Umar (52). ‘Hij was steeds op zoek naar prikkels. Caspar had humor en floreerde in kleine gezelschappen. Zijn enorme IQ zat hem ook wel in de weg: hij kon dingen “kapot denken”. Om rust in zijn hoofd te krijgen, las hij veel. Eens per kwartaal vluchtte hij in de alcohol.’

Als kind was Caspar nieuwsgierig

Schönau werd op 25 september 1982 geboren in Nijmegen als middelste van drie kinderen. Vader Diederik (72) werkte bij het Cito, moeder Joep (73) doceerde klassieke ­talen. Als kind was hij nieuwsgierig, vertellen zijn ouders. ‘Die onbevangen nieuwsgierigheid heeft hij zijn hele leven weten te behouden. Hij wist enorm veel, pikte razendsnel informatie op en verveelde zich nooit. Maar hij was ook van jongs af kwetsbaar en verlegen.’

Leren ging hem gemakkelijk af. Hij deed eindexamen gymnasium bèta in tien vakken en deed vervolgens net als zijn oudere broer een ­tussenjaar aan Wittenberg University in Springfield, Ohio. Terug in Nederland studeerde Schönau sterrenkunde in ­Leiden. Hij werd lid van het corps. Onder diverse pseudoniemen stuurde hij verhalen op naar de redactie van het vermaarde studentenblad Propria Cures. Eind 2003 werd hij aangenomen als redacteur. Daar leerde hij gast­redacteur Ebru Umar kennen. Hij viel op door zijn eigenzinnige kijk op de wereld.

‘Met zijn satirische pen blonk Caspar uit in die typische Propria Cures-stijl,’ zegt mederedacteur Paul Roos (44). ‘Hij was speels en snel, en kon van ons allen veruit het beste het blad opmaken. Zijn beeldgrappen waren onovertroffen. We vormden tot begin 2007 een heel hechte redactie. Ook na onze PC-tijd hielden we contact. We hebben nog een tijdje tegen betaling grappen verzonnen voor een tv-programma van Paul de Leeuw en Caspar schreef ook voor De Speld.’

Caspar was liefdevol en empathisch

Zijn ouders noemen hem een gangmaker. ‘Zeker als hij zich in vertrouwd gezelschap bevond. Als Caspar iemand trof met eenzelfde gevoel voor oorspronkelijkheid en humor, raakte hij nog meer in zijn element. Hij kon ook buitengewoon geestige en verrassende presentaties houden voor grote gezelschappen en hield van verkleden.’

Caspar was liefdevol en empathisch. ‘Hij riep het beste bij mensen op. En de mensen hielden van hem. Nog zeer ­recent ging een discussie over bonussen voor medewerkers wat hem betreft niet over geld, maar over waardering en wat dit voor de lange termijn betekent. Hij was op zijn best in kleine teams, waarin hij meewerkend voorman was. Hij gaf iedereen de ruimte, maar stond altijd klaar om anderen te helpen.’

De afgelopen drie jaar hielpen Caspar en zij elkaar door de corona-tijd, vertelt Ebru Umar. ‘We gaven feestjes, Caspar kookte graag, we gingen wandelen, hij bezocht musea, speelde saxofoon, las vooral veel Amerikaanse literatuur, deed aan wielrennen, golfde, had twee keer in de week een personal trainer en was begonnen met vlieglessen. De examens deed hij in recordtijd.’

Na de gezamenlijke jaren in Rotterdam wilde Schönau weer nieuwe wegen inslaan. Eind januari was hij verhuisd naar Amsterdam. Hij was klaar voor het tweede deel van zijn ­leven, zegt zijn moeder. Op zondag 5 maart stierf hij thuis aan een acute maagbloeding. Caspar Schönau werd veertig jaar.