Premium Lock Sofonisba Anguissola: Grande dame van de renaissance

20 februari 2023Leestijd: 4 minuten
Zelfportret achter de schildersezel (omstreeks 1556-1557). Foto: M.Kosior,M.Szewczuk/Muzeum-Zamek w Lancucie

Rijksmuseum Twenthe wijdt unieke tentoonstelling aan Sofonisba Anguissola (1532-1625), een van de eerste kunstenaressen die internationaal succes hadden.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier 

De prachtige portretten­tentoonstelling Vergeet me niet, eind 2021 in het Rijksmuseum in Amsterdam, zat vol met beroemde kunstenaars uit de renaissance. Maar de meeste indruk maak- te een schilderij door iemand van wie veel bezoekers nog nooit hadden gehoord. Het schaakspel uit 1555, door Sofonisba Anguissola, toont drie zusjes rondom een schaakbord, hun gelaatsuitdrukkingen en bewegingen zó herkenbaar-expressief dat het gisteren geschilderd leek. Giorgio Vasari, de schrijver van het eerste standaardwerk ooit over de levens van grote kunstenaars, schreef al in 1568 dat de figuren in Het schaakspel zo levensecht lijken ‘dat alleen de spraak ontbreekt’.

Het schaakspel is een van de 32 bewaard gebleven werken die met zekerheid aan Anguissola worden toegeschreven. Dat zij in haar eigen tijd een van de heel weinige vrouwen was die beroemd werden als schilder, verhinderde niet dat haar naam eeuwenlang uit de kunstgeschiedenis verdween. Pas de afgelopen decennia is haar oeuvre herontdekt.

In Enschede is Het schaakspel nu opnieuw te zien, in een unieke Sofonisba-expositie met meer dan de helft van haar bekende oeuvre.

Het schaakspel (1555): ‘Zo echt dat alleen spraak ontbreekt’. Foto: The Raczynski Foundation

Professionele opleiding was alleen voor jongens weggelegd

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw