Wytze Walstra (22): ‘Duurzaam voedsel is mijn grote liefde’

18 januari 2023Leestijd: 1 minuut
Wytze Walstra

Wie inspireren je?

‘De natuur. Er is zo veel wat wij nog niet weten.’

Belangrijkste gebeurtenis?

Wytze Walstra (22) ontwikkelde de kieswijzer voor kinderen toen hij negen jaar was. Studeert politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en won de ‘Create a Course Challenge 2022’. Het voorstel voor een vak over voedselbossen, gericht op duurzame voedselproductie, mag hij dit jaar uitvoeren.

‘Mijn middelbare school. Ik liep vast binnen het reguliere onderwijs. Daarom mocht ik meedraaien met een nieuwe onderwijsvorm waarbij ik veel vrijheid kreeg. Ik deed eerst niet veel, maar na een tijdje ga je jezelf motiveren. Die intrinsieke motivatie is zó belangrijk.’

Kan niet zonder?

‘Rust. Sommige mensen zien rust als verspilde tijd, maar het is zo nuttig. Je levert de beste bijdrage aan de wereld als je niet uitgeput bent.’

Beste advies?

‘Stap op mensen af en vraag dingen. Zo onthouden mensen je.’

Over vijf jaar?

‘Draag ik mijn steentje bij aan de duurzaamheidstransitie. Ik weet nog niet precies wat of waar, maar voor nu is mijn grote liefde duurzaam voedsel.’