Boekrecensie Premium Corner

‘Rechtse boerentrien’ Shriver heeft keer op keer gelijk (****)

03 januari 2023Leestijd: 3 minuten

‘Rechtse boerentrien’ Lionel Shriver toont zich in haar essays een klassieke liberaal. Ze heeft keer op keer gelijk.

Naar eigen zeggen helt het merendeel van haar collega-schrijvers over naar links, zodat de literaire wereld dringend behoefte heeft aan haar afwijkende stem. Dat schrijft de in Engeland woonachtige Amerikaanse romanschrijver Lionel Shriver in haar bundel Tegendraads, die ze van deze sardonische ondertitel voorziet: ‘Een selectie essays uit een carrière van solliciteren naar zelfdestructie’.

Auteur: Lionel Shriver

Titel: Tegendraads

Vertaling: Karina van Santen en Marian van der Ster

Uitgever: Atlas Contact

Pagina’s: 336

Prijs: € 24,99

★★★★☆

Dat zijn ware woorden, want Shriver heeft van haar hart geen moordkuil gemaakt. Ze steunde Brexit, ze keerde zich tegen positieve discriminatie, identiteitspolitiek en wokisme, ze was tegen de coronalockdowns, ze sprak zich uit tegen ongecontroleerde immigratie en tegen torenhoge staatsschulden, ze is voor vrijheid van meningsuiting, ook als extremisten die misbruiken. Ze noemt zichzelf dan ook ‘een beruchte heiligehuisjesschopper’ en zelfs ‘een rechtse boerentrien’.

Daarmee neemt ze ironisch het beeld over dat tegenstanders van haar schetsen. Er zijn drie serieuze pogingen gedaan om haar te ‘cancellen’, dus monddood te maken. De sociale media ‘ontploffen’ keer op keer als ze weer wat zegt of schrijft en de massale verontwaardiging berust vooral op het beeld dat van haar wordt gecreëerd, niet op wat ze werkelijk heeft gezegd.

‘De tirannie van het felle geflipte links leidt uiteindelijk tot Trump’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.