Architectuur Premium Corner

Zes markante gebouwen die in 2023 worden opgeleverd

28 december 2022Leestijd: 3 minuten

Bouwend Nederland zucht onder de stikstofcrisis. Niettemin worden nog altijd bijzondere projecten opgeleverd. Een greep uit enkele markante gebouwen van 2023.

Galaxy Tower, Utrecht

De omgeving van de Jaarbeurs in Utrecht was altijd een ongezellige bedoening, maar het gebied maakt een razendsnelle ontwikkeling door. De omliggende wijken zijn in opkomst en er wordt flink gebouwd aan hotels en wooncomplexen. En aan combinaties van die twee, getuige de Galaxy Tower. Het gebouw van hotelketen Amrâth, ontworpen door Tangram Architekten, krijgt ruim 250 hotelkamers. Daarboven komen 22 verdiepingen met meer dan 300 huurwoningen, die steeds anders zijn in opzet en maatvoering. Er komen studio’s, appartementen en penthouses. Bewoners kunnen gebruikmaken van de hotelfaciliteiten, zoals fitness en wellness. In de kelder komt parkeergelegenheid voor de bewoners.

Zorgvleugel Haaglanden, Scheveningen

In het complex van de Penitentiaire Inrichting Haaglanden komt een zogenoemd Justitieel Centrum voor Somatische Zorg, oftewel een ziekenhuis voor gevangenen. Architectenbureau cepezed kreeg daarmee een opdracht met veel eisen. Het gebouw moest zowel gedetineerden als personeel een veilige omgeving bieden en binnen strenge stikstofnormen worden gebouwd. Dat lukte onder meer door prefab-onder­delen elders te fabriceren en met elektrisch vervoer naar de bouwplaats te transporteren. De vleugel is bedoeld voor een periode van tien jaar, waarna hij vrij eenvoudig kan worden ontmanteld zonder veel sporen na te laten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.