Premium Lock Zes markante gebouwen die in 2023 worden opgeleverd

28 december 2022Leestijd: 3 minuten

Bouwend Nederland zucht onder de stikstofcrisis. Niettemin worden nog altijd bijzondere projecten opgeleverd. Een greep uit enkele markante gebouwen van 2023.

Galaxy Tower, Utrecht

De omgeving van de Jaarbeurs in Utrecht was altijd een ongezellige bedoening, maar het gebied maakt een razendsnelle ontwikkeling door. De omliggende wijken zijn in opkomst en er wordt flink gebouwd aan hotels en wooncomplexen. En aan combinaties van die twee, getuige de Galaxy Tower. Het gebouw van hotelketen Amrâth, ontworpen door Tangram Architekten, krijgt ruim 250 hotelkamers. Daarboven komen 22 verdiepingen met meer dan 300 huurwoningen, die steeds anders zijn in opzet en maatvoering. Er komen studio’s, appartementen en penthouses. Bewoners kunnen gebruikmaken van de hotelfaciliteiten, zoals fitness en wellness. In de kelder komt parkeergelegenheid voor de bewoners.

Zorgvleugel Haaglanden, Scheveningen

In het complex van de Penitentiaire Inrichting Haaglanden komt een zogenoemd Justitieel Centrum voor Somatische Zorg, oftewel een ziekenhuis voor gevangenen. Architectenbureau cepezed kreeg daarmee een opdracht met veel eisen. Het gebouw moest zowel gedetineerden als personeel een veilige omgeving bieden en binnen strenge stikstofnormen worden gebouwd. Dat lukte onder meer door prefab-onder­delen elders te fabriceren en met elektrisch vervoer naar de bouwplaats te transporteren. De vleugel is bedoeld voor een periode van tien jaar, waarna hij vrij eenvoudig kan worden ontmanteld zonder veel sporen na te laten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw