Jong, snel en solo: dit zijn de steratletes van vandaag en morgen

12 december 2022Leestijd: 2 minuten
Eythora Thorsdottir (24), Femke Kok (22) en Suzanne Schulting (25). Foto: Laura de Mildt

Een gouden generatie van veelal jonge sportvrouwen gaf het Nederlandse jaar glans. Opmerkelijk vaak gaat het om zelfbewuste atletes die uitblinken in individuele disciplines, al oogsten ze ook in teamverband succes. Wie zijn de sterren van vandaag en morgen?

N’Ketia Seedo (19) ▶

Atletiek

In de buurt van de toptijden van haar stadgenoot Dafne Schippers is N’Ketia Seedo nog niet gekomen, maar het nieuwste Utrechtse sprinttalent is al wel heel jong heel snel. Op de 60 meter was ze zelfs de op één na snelste zestienjarige ooit. Won inmiddels Nederlandse titels en maakte bovendien deel uit van het 4×100 meter estafetteteam dat in augustus de finale haalde van het wereldkampioenschap.

 

◀ Keet Oldenbeuving (18)

Skateboarden

In het Utrechtse Griftpark leerde Keet Oldenbeuving de beginselen van het skateboarden. Na­tionale bekendheid kreeg ze toen ze tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in 2021 één van de twee Nederlandse vlaggendragers was, als jongste van de Oranje-equipe. ‘Skate-keet’ werd in 2019 als vijftienjarige Europa’s beste op het onderdeel street.

 

Femke Bol (22) ▶

Atletiek

Femke Bol uit Amersfoort is een van de lievelingen van de mondiale atletiek. Ze is vrolijk, nuchter en ontwapenend, en vooral razendsnel. Afgelopen zomer toonde de 1,84 meter lange atlete zich op drie onderdelen de beste van Europa. Behalve op de 400 meter horden, haar specialiteit, won ze goud op de 400 meter en op de 4×400 meter ­estafette. Een unieke prestatie.

 

Femke Kok (22) ▼

Schaatsen

Hoewel de Olympische Winterspelen dit jaar teleurstellend verliepen (zesde op de 500 meter) is de bescheiden Friezin Femke Kok een van ’s werelds snelste vrouwen op de schaats. Het komende seizoen moet dat resulteren in medailles bij de sprint­onderdelen op het WK afstanden in Heerenveen, in maart.

◀ Lieke Klaver (24)

Atletiek

De zelfbewuste (700.000 Instagram-volgers) Lieke Klaver uit Velsen valt niet alleen op door haar goede prestaties op de 200 en 400 meter, maar ook met ­onbevangen reacties voor de camera. De meervoudig Nederlands kampioen is een van de gezichten van een zeer succesvolle lichting Nederlandse atletes. Ze is ook deel van Europa’s snelste 4×400 meter-ploeg.

Eythora Thorsdottir (24) ▶

Turnen

Eythora Thorsdottir is van 1998, maar heeft al een heel turnleven achter de rug. Zes jaar geleden toonde ze zich op de Olympische Spelen een van ’s werelds beste meerkampsters. In het ­tumultueuze turnen zoekt de Rotterdamse met IJslandse ­ouders haar eigen weg, waarbij de komende tijd veel in het teken zal staan van de Olympische Spelen in Parijs, in 2024.

◀ Suzanne Schulting (25)

Shorttrack

Kwam haar gouden olympische medaille in 2018 als een verrassing, inmiddels is Suzanne Schulting de beste vrouwelijke shorttracker ter wereld. De ijzingwekkende sport waarbij schaatsers minirondjes door een arena racen, is niet voor tere zielen. Bluf is vereist, en die heeft de populaire (één miljoen volgers op Instagram) geboren Groningse in overvloed.

Auteur: Laura de Mildt

Titel: Op kracht en karakter

Uitgever: Lecturis

Pagina’s: 240

Prijs: € 45

 

De foto’s op deze pagina’s komen uit het boek Op kracht en karakter. Nederlandse vrouwen in topsport. Voor dat boek maakte fotograaf Laura de Mildt portretten van honderd sporters.