Premium Lock Dit zijn de 60 beste wijnen van 2022

01 december 2022Leestijd: 9 minuten
Nicolaas Klei is niet bevreesd voor wat van ver komt. Foto: Suzanne van de Kerk

Nicolaas Klei proefde dit jaar 741 wijnen uit alle windstreken en koos opnieuw de beste zestig. Van elegante wijnen uit Zuid-Afrika tot Chileens rood met pretenties.

Hoewel goed nieuws geen nieuws is, haalt menig kranten- en tijdschriftenredactie toch om de zoveel tijd een historicus van stal om het getob en gezucht over de nood der ­tijden in perspectief te plaatsen.

Onze voorouders hadden het ook niet altijd makkelijk. Hadden we net de Spaanse Armada verslagen, kwamen de Engelsen aanzeilen. Zo werd je geronseld om met Napoleon Rusland te veroveren, bibberden je kindskinderen voor de Koude Oorlog.

Dat is waar, maar qua wijn was het leven overzichtelijk. In een boek uit de tijd van de Cubacrisis bestaat ‘de wereld van de wijn’ voor ruim 90 procent uit Europa, Europa voor 90 procent uit Frankrijk, en Frankrijk uit Bordeaux, Bourgogne, Champagne en nou, vooruit, Elzas en Rhône.

In… …en uit

  • Elegante, karaktervolle wijnen uit Zuid-Afrika
  • De etiketten zijn wat cryptisch, maar wat zijn ze spannend, die Oost-Europese wijnen van uitheemse druiven uit onbekende streken
  • De kartonnen ‘fles’
  • Zware, logge wijnen met een overdaad aan hout en alcohol
  • Zowel traditionele etiket met een niet-bestaand châteautje als chaotische, lollig bedoelde etiketten van puurnatuurwijn zijn op hun retour
  • Een wijn mag nog zo biologisch zijn, de glazen fles eromheen is schrikbarend milieubelastend

En kijk nou eens.

De 741 proefflessen die werden ingezonden voor al weer de zestiende aflevering van EW’s 60 beste wijnen kwamen uit alle windstreken.

Elegante wijnen uit het tot voor kort zo ruwe Zuid-Afrika, karaktervol rood en wit van tot ver achter het IJzeren Gordijn, Chileens rood met de pretenties en de prijs van de machtigste médoc, talloze wijnen van exotische inheemse druivensoorten, uit tot voor kort hooguit plaatselijk bekende wijngaarden.

Wat van ver komt, is niet altijd vreeswekkend.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw