Jan-Willem van Zwieten (24): ‘Zwem tegen de stroom in, maar met een visie’

11 oktober 2022Leestijd: 1 minuut
Jan-Willem van Zwieten (24) is student industrieel design en maakt zich sterk voor de verduurzaming van de luchtvaart

Wie inspireert je?

‘Bertrand Piccard. Hij vloog als eerste de wereld rond in een vliegtuig op zonne-energie, in een tijd dat de technieken daarvoor nog niet zo ver ontwikkeld waren. Hij zwom tegen de stroom in, maar met een visie.’

Jan-Willem van Zwieten (24) is student industrieel design en maakt zich sterk voor de verduurzaming van de luchtvaart. Was tot 2021 teammanager van AeroDelft, een groep studenten die het eerste bemande elektrische vliegtuig wil ontwikkelen aangedreven door waterstof. Werkt nu bij de organisatie Aerospace Innovation Hub, die de schakel vormt tussen start­ups, de wetenschap en bedrijven als Airbus en Embraer.

Belangrijkste gebeurtenis?

‘In 2021 won mijn AeroDelft- team de European Citizens Prize. Toen ik begon met studeren, klonk waterstof gemaakt van hernieuwbare energie nog als toekomstmuziek. Het was fijn om erkenning te krijgen voor onze inzet voor duurzame luchtvaart. Zelfs de Koning noemde ons in zijn kersttoespraak 2021.’

Kan niet zonder?

‘Sport, het is echt alsof ik daaraan verslaafd ben.’

Beste advies?

‘Ga werken in een rol waar je iets goeds doet voor de wereld. Volg je morele kompas.’

Over vijf jaar?

‘Ik wil techniek en design com­bineren, en werken aan innovatieve, duurzame oplossingen.’