Premium Lock Dick Jaspers: een koelbloedige wereldtopper

18 oktober 2022Leestijd: 4 minuten
Dick Jaspers tijdens het NK Masters driebanden in april van dit jaar. Foto: Rias Immink/HH/ANP

Volgende week komt de internationale biljartelite naar Veghel. Met uiteraard de koning van het driebanden, Dick Jaspers.

Het was een primeur waarmee Nederlandse biljartliefhebbers blij mochten zijn. Vorige maand zond de vaderlandse televisie voor het eerst het wereldkampioenschap voor vrouwen uit in de moeilijkste en mooiste tak van hun favoriete sport, het driebanden. Ziggo Sport bracht in beeld hoe Thérèse Klompenhouwer in de Noord-Hollandse gemeente Heerhugowaard heerste. De 39-jarige Nijkerkse won voor de vijfde keer de wereldtitel door in de finale vrij simpel de jonge Koreaanse Jieun Han te verslaan.

Thérèse Klompenhouwer won in september voor de vijfde keer de wereldtitel. Foto: Mustafa Ciftci/Anadolu Agency/Getty Images

Ook cameramannen uit Zuid-Korea legden deze prestatie vast. In dit Aziatische land bestaat namelijk uitzonderlijk veel belangstelling voor het biljarten, dat de hele dag op diverse tv-kanalen te volgen valt. Daar is ook Dick Jaspers een grootheid die op straat wordt herkend en aangesproken. De 57-jarige Brabander excelleert in het driebanden, waarbij om een carambole (een punt) te maken de speelbal minstens drie keer een rand van de tafel moet hebben beroerd voordat de derde speelbal wordt geraakt. Net zoals Klompenhouwer heeft hij vijf wereldtitels op zijn erelijst staan.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De laatste behaalde hij december vorig jaar in Sharm-el-Sheikh, Egypte. Veel publiciteit in Nederland kreeg dit niet, zeker niet in vergelijking met alle aandacht die uitging naar de wereldtitel die autocoureur Max Verstappen omstreeks die tijd in een ander Arabisch land veroverde. Nederlandse driebanders hebben met de geringe belangstelling leren leven. Zij zijn in eigen land niet in het defensief gedrongen door snooker. Het biljartspel met de talrijke gekleurde ballen kent in Nederland slechts zo’n vijfhonderd wedstrijdspelers in bondsverband, terwijl er ongeveer 22.000 driebanders zijn. Maar van een stijgende lijn is allesbehalve sprake. Mede door het verdwijnen van ouderwetse cafés met een prominente plek voor de biljarttafel, komt de jeugd ook steeds minder in aanraking met het artistieke spel.

Aandoenlijk om te zien hoe Jaspers reageerde op de vrolijke ophef

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw