Premium Lock Jubilerende kathedraal: de Sint-Jan in Den Bosch

24 augustus 2022Leestijd: 2 minuten
De Sint-Jan in Den Bosch. Foto: Ton Toemen/HH

Acht eeuwen geleden werd voor het eerst melding gemaakt van de Sint-Jan. Voor de Bosschenaren genoeg reden de fraaie basiliek in hun stadshart in het zonnetje te zetten.

Het bouwjaar is niet exact bekend. Vermoedelijk verrees begin dertiende eeuw in ’s-Hertogenbosch een eerste versie van wat nu in de volksmond de Sint-Jan heet. Maar de vroegste vermelding van het aan de evangelist Johannes gewijde godshuis komt van de hand van een anonieme, laatzeventiende-eeuwse kroniekschrijver. Hij schreef over de ‘Sint-Jans-Evangelistekerck’ die onderwerp was van ­onderhandelingen van hertog Hendrik I van Brabant en de aartsbisschop van Keulen. Dit gebeurde in 1222. Precies acht eeuwen geleden, dus reden voor een ­Brabants feestje.

Gemeente en kerkbestuur willen ­samen het prachtige gotische gebouw aan de Parade, in het hart van de stad, met allerlei evenementen in het zonnetje zetten. Zo is er op 4 september een plechtige pontificale eucharistieviering. En van 8 tot en met 18 september kan in de open lucht de theateruitvoering Strijd om de Kathedraal worden bijgewoond.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw