Premium Lock Zingen vanuit de ziel: het ZO! Gospel Choir

13 juli 2022Leestijd: 9 minuten
Shirma Rouse trad op als gasartiest bij het concert van ZO! in Paradiso. Foto: Peter Hilz

Het ZO! Gospel Choir treedt op met wereldberoemde artiesten als Mariah Carey. Met soulvolle muziek laat het geliefde Nederlandse koor horen hoe verdriet wordt verdreven door de vreugde van het geloof.

Het is een aandoenlijk tafereel. In een kleine studio op een bedrijventerrein in het Amsterdamse Westelijk Havengebied wordt deze dinsdagavond vol overgave muzikaal eer bewezen aan Jezus. ‘I will love nobody but you,’ klinkt het uit de kelen van twaalf leden van het ZO! Gospel Choir. Voor hen staat, met een kritisch luisterend oor, Rob de Nijs, die met zijn trainingspak en tatoeages in het geheel niet lijkt op zijn, van Ritme van de regen en Malle Babbe bekende, zingende naamgenoot. Hij is de repetitor die de vocale prestaties van de koorleden dient op te schroeven. ‘Het klinkt super lekker,’ merkt hij op, een constatering waarmee de muzikale leek het alleen maar eens kan zijn. ‘Maar het kan net iets edgier,’ vervolgt hij. ‘Houd elkaar scherp.’ Dat gebeurt, want na elke song bespreken de zangers en zangeressen uitvoerig wat beter kan en moet.

Het is een gemêleerd gezelschap. Vijf koorleden zijn van het mannelijk geslacht, een zevental is vrouw. De meesten hebben een donkere huidskleur, maar niet allemaal. Bladmuziek ontbreekt, het beheersen van het notenschrift is geen vereiste voor toetreding tot het koor. De vocalisten lezen, voor zover nodig, de songteksten van hun mobiele telefoon. Ze repeteren zittend, hoewel de muziek hen soms zo meevoert dat ze opstaan en laten zien hoe soepel in de heupen ze zijn.

Het repertoire heeft een hoog spiritueel gehalte

Normaal komen ze een keertje per week bijeen, maar nu is het aantal repetities opgevoerd vanwege een groots evenement. Binnenkort staat een optreden in Paradiso op het programma, het Amsterdamse poptempeltje waar al driemaal voor een uitverkochte zaal een muzikaal spektakel is verzorgd. De vierde editie moest twee keer worden uitgesteld vanwege een maatschappij ontwrichtend virus.

Voormalige kerk Paradiso is een mooie plek voor gospel. Foto: Peter Hilz

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Het repertoire zal gewoontegetrouw een hoog spiritueel gehalte hebben. De meeste songs kunnen worden beschouwd als Melodies from Heaven, zoals het nummer heet dat nu uit de speaker van de laptop van De Nijs schalt. Dit komt uit de koker van Kirk Franklin. De Amerikaanse artiest geniet in Nederland bij het grote publiek niet zo’n enorme bekendheid, maar is in eigen land een grootheid en won met zijn commercieel succesvolle albums een reeks prijzen, waaronder zestien Grammy Awards. Hij is de koning van de gospel die ZO! graag ten gehore brengt: opwindende, soulvolle muziek waaruit de vreugde van het geloof spreekt.

Het optreden met Gregory Porter was een hoogtepunt

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw