Premium Lock Deze artiesten traden al eens op als hologram

04 juli 2022Leestijd: 3 minuten
Een hologram van operazangeres Maria Callas (1923-1977). Foto: Frank Hoensch/Redferns/Getty Images

Holografie is een populaire manier om artiesten op het podium tot leven te wekken. Hoe werkt het, wat is er mogelijk en wie traden er al op als hologram?

Elektromagnetische stralen die waarneembaar zijn met het menselijk oog heten lichtgolven. Een hologram ontstaat door met behulp van coherente lichtgolven een voorwerp optisch te reconstrueren. Dus door te spelen met licht en het precies op de juiste plek te laten botsen of samenvallen, kun je driedimen­sionaal beeld creëren. Vandaar ‘hologram’, een samentrekking van het Griekse holos (in zijn geheel) en gram (schrift/geschrevene, boodschap).

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Hoe werkt dit bij een liveoptreden? Op het podium wordt in een hoek van 45 graden een transparant scherm gespannen. Projectoren op de grond of op het plafond schijnen er vervolgens licht op. Het licht weerkaatst op het scherm, waardoor het lijkt alsof de artiesten rechtop staan en zelfs door de bewegende plaat heen en weer lijken te lopen.

Volgens filmproducent Jeff Jampol staat de hologramtechnologie voor muzikanten nog in de kinderschoenen. Tegen tijdschrift Rolling Stone zei hij in 2019 dat een hologram dat het publiek kan aankijken en waarneembaar is van alle kanten, pas in de toekomst mogelijk zal zijn.

De visuele kracht van holografie maakt haar uiterst geschikt om in te zetten bij een liveoptreden, vooral wanneer de artiest niet meer leeft. Op deze pagina’s: een selectie artiesten die – al dan niet postuum – optraden als hologram.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw